VPN Router

Met een vpn router maken alle apparaten verbonden met het wifi-netwerk gebruik van VPN. Dit is in tegenstelling tot een normale vpn-verbinding, waarbij een apparaat eerst verbinding maakt met de vpn server en vervolgens met de router. In dit artikel leg ik uit wat de voor-en nadelen zijn van het instellen van vpn op de router en hoe je dit doet.

VPN Router | De voor-en nadelen

Het is natuurlijk gemakkelijk om een vpn abonnement af te sluiten, de app te downloaden en in te schakelen en veilig online te gaan! Toch kan het in sommige gevallen interessant zijn om VPN op de router in te stellen. Hieronder de voor-en nadelen van VPN op de router instellen.

Voordelen van VPN op router instellen

  • Gegarandeerde beveiliging en privacy: Wanneer je vpn op de router hebt ingesteld maak je altijd gebruik van de privacy en beveiligingsvoordelen die VPN biedt. Je hoeft VPN niet meer in en uit te schakelen. Ook wanneer je telefoon ’s nachts updates uitvoert gaat dit via de beveiligde VPN verbinding.
  • Ongelimiteerd aantal gebruikers: Veel van de beste VPN-aanbieders, zoals bijvoorbeeld Nord en CyberGhost, hebben een limiet gesteld aan het aantal apparaten dat je met één account kan gebruiken. Mocht je een gezin bestaan uit vier personen die allen één laptop en één telefoon hebben dan ga je bij deze vpn aanbieders al over de limiet. Om toch met één abonnement het hele gezin te laten genieten van de VPN voordelen is vpn instellen op de router de oplossing. Met vpn ingesteld op de router maakt elk apparaat dat verbinding heeft met je netwerk gebruik van VPN. Hiervoor is slechts één account nodig.
  • VPN gebruiken op apparaten die geen VPN ondersteunen: Meestal worden vpn apps gedownload op laptop of smartphone. Een modern huis heeft echter steeds meer apparaten dat gebruik maakt van het internet, bijvoorbeeld uw SmartTV. Op moment van schrijven is het voor de meeste SmartTVs niet mogelijk VPN te installeren. Uiteraard is dit om privacy en beveiligingsredenen wel interessant, maar ook om bijvoorbeeld geo-blokkades te omzeilen en de Amerikaanse Netflix te kijken. Met VPN ingesteld op de router maken SmartTV en andere apparaten ook gebruik van VPN haar voordelen.

Nadelen van VPN op router instellen

  • Instellingen wijzigen is moeilijker: VPN instellen op de router is wat omslachtiger dan via de applicatie. Dit is omdat je dan eerst in moet loggen in de router. Even verwisselen van locatieserver is in VPN apps met één klik geregeld. Via VPN op router kost dit wat meer tijd. Mocht je dit vaak willen wijzigen dan is het makkelijker om VPN per apparaat te gebruiken.
  • Encryptiemogelijkheden hangen af van je router: VPN maakt gebruik van zeer geavanceerde protocollen en encryptietechnieken om jouw verbinding zo goed mogelijk te beveiligen én privacy te waarborgen. Wanneer je VPN op de router instelt ben je afhankelijk van de mogelijkheden die je router biedt.

VPN op router heeft dus een aantal voor-en nadelen. VPN via router is dan ook niet beter dan VPN via je apparaten. Welke methode beter is verschilt per persoonlijke situatie en je zal zelf een afweging moeten maken. Mocht je gebruik willen maken van VPN op router dan volgt hieronder een stappenplan over hoe je dit zelf kan instellen.

VPN op router instellen

Niet alle routers ondersteunen VPN op router. Het is dan ook belangrijk dat je beschikt over een router waarop het mogelijk is VPN in te stellen. Helaas is het zo dat bij de standaard routers die bijvoorbeeld Ziggo en KPN bij een internetabonnement leveren niet mogelijk is. Mocht je hier gebruik van maken dan zal je een andere router aan moeten schaffen, hierover later meer.

In de meeste gevallen zou je de router moeten flashen. Flashen houdt in dat je zelf firmware installeert op de router die het mogelijk maakt om VPN in te stellen. Dit klinkt ingewikkeld maar dit valt in praktijk erg mee. Hieronder staat uitgelegd hoe je dit in slechts 4 stappen zelf in orde kan maken!

  1. Sluit een VPN abonnement af: Uiteraard heb je allereerst een account nodig bij een VPN provider. Ontdek hier wat de beste vpn voor jou is. De gehele top-3 door mij geadviseerde VPN-aanbieders zijn geschikt om VPN op de router in te stellen. Het gaat hier om Nord, Surfshark en VPN Nederland.
  2. Log in op router: Meestal doe je dit door het ip-adres in de adresbalk van je browser in te voeren. Mocht je hier niet uitkomen lees dan de instructies van je leverancier van je internet of router.
  3. Configureer de router: Een aantal routers hebben een geïntegreerde VPN functionaliteit. Deze kan je nu inschakelen om de configuratie te doorlopen. Mocht dit er niet zijn dan zal je zoals gezegd de firmware moeten flashen. In dit geval zoek je dus naar de optie om firmware te flashen. De benodigde firmware kan je vinden door je router te zoeken in de routerdatabase van DD-WRT. Specifieke instructies om met dit bestand jouw router te flashen kan je hier vinden. Mocht je jouw router niet kunnen vinden kijk dan op de website van de fabrikant en zoek naar DD-WRT.
  4. Testen: Als je bovenstaande stappen door middel van geïntegreerde vpn functionaliteit en/of flashen juist hebt doorlopen is VPN nu ingesteld op je router. Het kan nodig zijn om je router te resetten om resultaat te zien. Test nu of je gebruik maakt van VPN zonder VPN nog apart in te moeten schakelen op dit apparaat!

VPN router kopen

Zoals gezegd is het niet altijd mogelijk om met elke router vpn in te stelen. Wil jij een vpn router kopen, dan zijn er een aantal opties. Zo zijn er, zoals hierboven bij stap 3 uitgelegd, routers met geïntegreerde vpn functionaliteit en routers die je middels DD-WRT kan flashen. Tot slot is er ook nog de optie om een router te kopen die al geflasht is, de zogenaamde voorgeflashte VPN-routers.

Naast VPN ondersteuning is het belangrijk om rekening te houden met de bandbreedte van de router. VPN verbruikt een aanzienelijk deel van je bandbreedte dus zorg dat er ruimte over is voor een snelle internetverbinding. Aangezien er vele verschillende routers geschikt zijn laat ik het adviseren van types over aan de leveranciers. Ik raad aan eens te kijken naar het assortiment van VPN routers bij Coolblue of Routershop.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top