Online agenda privacy en veiligheid

Online agenda’s, veel mensen gebruiken ze. Zo’n online agenda is erg handig omdat je deze via je mobiel kan openen en daardoor altijd op zak hebt. Wanneer je ergens bent en iemand wil een afspraak maken kan jij direct kijken of je beschikbaar bent. Het feit is wel dat al jouw afspraken en activiteiten ergens online staan. In dit artikel bekijken we hoe privacy-gericht en veilig deze online kalenders zijn. Hierin behandelen we het meest gebruikte Google Calendar en de privacy kalenders van Proton en Nextcloud.

Google Calendar privacy en veiligheid

Google Calendar is gratis te gebruiken met een Google Account. De online kalender is zowel te bereiken via je browser als via de Google Calendar App op je mobiel. Eerlijk is eerlijk, Google Calender werkt erg goed. Het is eenvoudig afspraken en activiteiten in te plannen, voor jezelf of je kan anderen uitnodigen die de afspraak dan ook in hun online agenda zien verschijnen. Verder zijn belangrijke functies zoals terugkerende afspraken of het werken met kleurtjes voor meer overzicht aanwezig. Google Calendar is dan ook de meest gebruikte Online Agenda.

Wanneer we kijken naar de veiligheid van Google Calendar is dit goed geregeld. Uiteraard is het wel belangrijk dat je zorgvuldig met de inloggegevens van je Google Account omgaat. Zo is het raadzaam om tweefactorauthenticatie in te stellen, hierdoor heb je naast je wachtwoord een code die naar je telefoon gestuurd wordt nodig om in te loggen. Mocht iemand je wachtwoord weten, dan kan hij nog steeds niet inloggen en heb je tijd om je wachtwoord aan te passen.

Alle data in je kalender is versleuteld en daardoor enkel toegankelijk voor jou en personen met toegang tot Google haar goed beveiligde data servers. Dit laatste is dan ook iets opvallends vanuit privacy oogpunt. Net zoals bijvoorbeeld bij Google Drive is het zo dat de tool erg goed beveiligd is, maar dat alle data natuurlijk wel op Google servers staat. Google geeft aan jouw data in Google Calender te kunnen gebruiken om “persoonlijke ervaringen te verbeteren”. Ook geven zij aan dat data te kunnen delen wanneer dit noodzakelijk is volgens de wet. Wel geeft Google aan nooit data uit je kalender te gebruiken voor advertentiedoeleinden.

Of het bovenstaande acceptabel is om Google Calender te gebruiken is aan jezelf. Vanuit veilig-web ambiëren wij een zo privacy-vriendelijk en dus anoniem mogelijk internet. Hiervoor zouden je afspraken dus alleen toegankelijk moeten zijn voor jouzelf en onder geen beding inzichtelijk voor andere partijen. Ons advies is dus om eerder voor één van onderstaande alternatieven te gaan.

Privacy vriendelijke online agenda’s | alternatieven voor Google Calendar

Er zijn een aantal alternatieven voor Google Calendar die de moeite waard zijn. Ondanks dat Google aangeeft de data uit Calendar niet voor advertenties te gebruiken, raden wij aan geen gratis producten te gebruiken van bedrijven waarvan advertenties een enorm verdienmodel zijn. Dit brengt ons bij de volgende twee alternatieven.

Proton Calendar

Proton is het meest bekend als privacy email provider Protonmail. Recentelijk is de beta van ProtonCalendar uitgerold. Deze functie was eerst enkel beschikbaar voor mensen met een betaald Protonmail account maar sinds kort is dit voor iedereen met een Proton account beschikbaar.

Proton Calender is een volledige encrypted online agenda en houd je data privé. Elke afspraak, titel, omschrijving, locatie en deelnemers van elke activiteit worden eerst encrypted voor ze op Proton haar server verschijnen. Hierdoor kan geen enkele partij, inclusief Proton zelf, details van jou afspraken en activiteiten zien. Proton Calender is zowel via browser te openen als via de Proton Calendar App. De Proton Calendar app is op moment van schrijven alleen beschikbaar voor Android.

Proton Calender is volgens ons de meest privacy vriendelijke online kalender.

Nextcloud Calendar

Nextcloud Calender is een andere online agenda waarbij zowel privacy als beveiliging goed geregeld zijn. Nextcloud is, zoals de naam doet vermoeden, van oorsprong een privacy cloud oplossing. Met Nextcloud ben je in staat zelf te bepalen waar je cloudgegevens gehost worden. Dit kan dus bij jou thuis of bij een datacenter die jij vertrouwd zijn. Hierdoor heb jijzelf, mits goed beveiligd, controle over wie er wel en geen toegang hebben tot de servers en dus jouw data.

Nextcloud heeft verschillende toepassingen die bij het cloudpakket inbegrepen zijn waaronder dus Nextcloud Calendar. Mocht jij dus naast een privacy online agenda ook op zoek zijn naar een privacy cloud oplossing dan is Nextcloud een aanrader. Voor particulieren die niet op zoek zijn naar een privacy clouddienst blijft Proton Calendar de beste oplossing.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top