Virusscanner | Wat is het

Virusscanners zijn belangrijk om je systemen veilig te houden. Op deze website leggen we alles uit op het gebied van online privacy en veilig internet. De computers en telefoons waarmee jij gebruik maakt van het internet vormen een belangrijk onderdeel om veilig gebruik te maken van het internet. Een virusscanner is vaak onderdeel van een uitgebreider antivirus programma dat je kan kopen. In dit artikel leg ik uit wat een virusscanner is, hoe een virusscanner werkt en of je een virusscanner echt nodig hebt.

Wat is een virusscanner?

Zoals aangegeven in de introductie is een virusscanner een essentieel onderdeel van antivirussoftware. Een virusscanner scant de harde schijf om schadelijke software op een computer of telefoon te detecteren. Het doel van een virusscanner is het beoordelen en identificeren van bedreigingen van virussen en andere schadelijke programma’s.

Er zijn veel verschillende virusscanners van diverse aanbieders die alleen hun eigen functies hebben. De meeste virusscanners zijn bijvoorbeeld ook in staat om via je browser bestanden die je wilt downloaden van tevoren te scannen om te kijken of ze veilig zijn of computervirussen bevatten voordat je ze installeert. Een goede virusscanner zorgt ervoor dat er geen virussen of andere schadelijke bestanden op jouw systemen komen te staan.

Hoe werkt een virusscanner?

De meeste virusscanners werken als volgt. De antivirussoftware beschikt over een database die codes bevat van de al bekende computervirussen. Deze database wordt een viruswoordenboek genoemd. Wanneer de virusscanner een bestand scant, neemt het een fragment van de code en vergelijkt het met de codes in het viruswoordenboek.

Als delen van de code overeenkomen kan het virus worden gedetecteerd en kunnen er stappen met het bestand dat het virus bevat worden genomen. Wanneer een virus wordt geïdentificeerd in een bestand beveiligt de virusscanner de computer door alle activiteiten van het virus te blokkeren. Meestal houdt dit in dat het virus en het bestand in quarantaine worden geplaatst. Vervolgens kan je dit bestand verwijderen voordat het schade aan kan richten op je systeem.

Goede virusscanners zijn in staat om, naast computervirussen, verschillende bedreigen te detecteren. Virusscanners scannen bestanden ook op wormen, trojaanse paarden, spyware en malware. Deze bedreigingen worden meestal door cybercriminelen verspreid om fraude te kunnen plegen.

Heb ik een virusscanner nodig?

Computervirussen, malware en ransomware aanvallen komen steeds vaker in het nieuws. De vraag heb ik een virusscanner nodig wordt dan ook steeds vaker gesteld. Gelukkig is het tegenwoordig zo dat de meeste computers standaard geleverd worden met antivirussoftware. Dit is in ieder geval zo bij Windows computers en Macbooks. Deze systemen zijn hierdoor al beter beveiligd dan voorheen toen er nog geen standaard antivirusprogramma aanwezig was. Een terechte vraag is dan ook of het kopen van een aparte virusscanner of antivirussoftware nog wel nodig is.

Allereerst kan het nooit kwaad om over een extra antiviruspakket te beschikken. Twee viruswoordenboeken bevatten immers meer data dan één en hierdoor is de kans dat een nieuw virus herkent wordt nog groter. Daarnaast bieden betaalde aanbieders van virusscanners vaak extra opties die erg handig kunnen zijn om veilig te internetten. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van ouderlijk toezicht, spamfiltering, uitgebreide firewalls of een combinatie met VPN.

Voor veilig internet is een virusscanner dus zeker aan te raden. Of je hier een aparte virusscanner voor moet installeren hangt sterk af van jouw persoonlijke voorkeur.

Virusscanner op telefoons

Wanneer je gebruik maakt van een iPhone heeft Apple veel maatregelen getroffen om virussen te voorkomen. Apple controleert alle apps op virussen voordat ze in de App Store worden geplaatst. Wanneer je alleen apps uit de App Store download en niet klikt op onbetrouwbare links in berichten uit berichtendiensten of e-mails is de kans op een virus zeer klein. Echter, malware kan wel voorkomen op iPhones en daarom kan een aparte virusscanner nooit kwaad.

Voor Android toestellen is de kans op zowel virussen als andere malware iets groter. In principe is de Google Play Store voor een ieder toegankelijk. Google checkt uiteraard wel over er geen schadelijke bestanden in de Playstore staan maar doet dit, in tegenstelling tot Apple, nadat de apps live staan.

De kans op een virus of malware op je telefoon is een stuk kleiner dan op computers. Het is aan jouzelf om te bepalen of jij een virusscanner op je telefoon wilt installeren. Mocht jij een virusscanner voor je computer aanschaffen dan kan je hier meestal gebruik van maken op meerdere apparaten. Wanneer je dit doet zal ik ook altijd de virusscanner ook op je telefoon installeren.

Virusscanner kopen of gratis antivirussoftware

Wanneer je besluit om een extra, niet ingebouwde, virusscanner te willen gebruiken heb je vaak nog de keuze tussen een gratis of betaalde versie. Wat de betaalde versie toevoegt ten opzichte van de gratis versie hangt sterk af van de aanbieder. Deze verschillen per aanbieder kan je terugvinden in onze antivirus reviews.

Maar over het algemeen is het zo dat codes in de viruswoordenboeken later worden geüpdate bij de gratis versies. Oftewel, de kans dat een gloednieuw virus jouw computer infecteert is groter bij de gratis versie dan bij de betaalde versie. Ook worden in de gratis versie advertenties vertoond en krijg je vaker meldingen over mogelijke bedreigingen. Raak dan niet direct in paniek, meestal heeft de gratis versie ook als doel over te stappen naar de betaalde versie en hier ontvang je meldingen over. Hierdoor neemt het gebruiksgemak wel af.

Voor het gebruiksgemak en vooral om te voorkomen dan nieuwe virussen toegang krijgen tot jouw systemen is mijn advies om, wanneer je gebruik wilt maken van een aparte virusscanner, altijd voor een betaald account te kiezen.

Bekijk hier wat de beste antivirus voor jou is. Naast het zorgen voor een goede virusscanner is mijn advies om altijd gebruik te maken van een vpn verbinding en de veilig internet tips na te leven!

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top