Firewall | wat is het

Een firewall is een belangrijk systeem om jouw computer veilig te houden tegen bedreigingen van buiten je netwerk. Vaak is een firewall dan ook onderdeel van antivirussoftware. In dit artikel leg ik je uit wat een firewall is, welke verschillende soorten firewalls er zijn en of je een firewall echt nodig hebt.

Wat is een firewall?

Een firewall is een beveiligingsmechanisme dat inkomend en uitgaand verkeer vanuit het internet naar jouw computer monitort. Aan de hand van beveiligingsinstellingen kan de firewall ervoor kiezen bepaalde, mogelijk schadelijke, bronnen van inkomend verkeer te blokkeren. Het doel van een firewall is om een muur te vormen tussen jouw interne netwerk en/of apparaat en het inkomende verkeer vanuit externe bronnen zoals het internet. Met deze muur kan kwaadaardig verkeer van hackers of bronnen die virussen bevatten worden geblokkeerd. Je kan een firewall vergelijken met een hek om je huis om ongewenste gasten tegen te houden.

Verschillende soorten firewalls

Er zijn verschillende soorten firewalls. Een firewall kan bestaan uit software, hardware of een combinatie hiervan. Beide soorten hebben hun voor-en nadelen.

Firewall software

Firewall software is software dat op een lokaal apparaat kan worden geïnstalleerd in plaats van op een afzonderlijk stuk hardware of cloudserver. Het voordeel van firewall software dat het zeer goed is in het creëren van een sterke beveiliging van je apparaat door individuele netwerkeindpunten van elkaar te isoleren.

Wel is het zo dat je bij firewall software deze moet onderhouden op elk apparaat dat hier gebruik van maakt. Op de meeste thuisnetwerken zal dit prima te doen zijn door tijdig updates te installeren. Mocht je een firewall zoeken voor bijvoorbeeld je bedrijf dan kan het wat risicovoller zijn om firewall software te gebruiken omdat je er dan zeker van moet zijn dat, voor de juiste bescherming, alle apparaten van medewerkers constant up to-date zijn. In dit geval kan het handiger zijn om firewall hardware te gebruiken.

Gratis firewall installeren

Windows computers beschikken over de built-in Windows Defender firewall. Zorg er dus voor dat je tijdig Windows updates installeert. MacBooks beschikken ook over een built-in firewall maar deze is niet standaard ingeschakeld. Mocht jij een Macbook hebben zorg er dan voor dat jij je firewall inschakelt. Deze is in te schakelen in instellingen onder security & privacy.

Firewall hardware

Firewall hardware is een fysiek apparaat dat meestal op een zelfde manier werkt als je router door data en verzoeken te onderscheppen voor ze verbonden worden met de server. Bij firewall hardware wordt inkomend verkeer dus al gecontroleerd bij de toegang tot je netwerk in plaats van tot het apparaat.

Je zou firewall hardware kunnen vergelijken met een portier die aan de deur van een te beveiligen gebouw staat. En firewall software als verschillende beveiligers die voor alle afzonderlijke kamers staan. Het voordeel van hardware ten opzichte van software is dus dat het hele gebouw in één keer beveiligd is terwijl bij software alle kamers in het gebouw verantwoordelijk zijn voor hun eigen beveiliger.

Het nadeel van het gebruikmaken van firewall hardware ten opzichte van software is dat de router soms meer dan noodzakelijk blokkeert. Via software is het eenvoudiger om bronnen (eenmalig) toegang te geven dan in de router. Daarnaast biedt de firewall geen bescherming binnen het netwerk. Dit wil zeggen dat een mogelijk kwaadwillende computer binnen het netwerk geen firewall meer hoeft te passeren wanneer hij verbinding wilt maken met een andere computer binnen het netwerk.

De meeste routers beschikken over een ingebouwde firewall. Wanneer jouw router dit ook heeft is dit in te schakelen in de routerinstellingen. Hier kom je door het ip- adres van de router in te voeren in je adresbalk en in te loggen in de router.

Heb ik een firewall nodig?

Er is steeds meer in het nieuws over hackers waardoor heb ik een firewall nodig een actuele vraag is. Het is zeer zeker aan te raden om, naast een goede virusscanner én vpn, gebruik te maken van een firewall. Meestal is het zo dat zowel je router als het apparaat waar je gebruik van maakt al beschikt over built in firewalls. Wanneer je deze inschakelt én, in het geval van software, up- to date houdt ben je al zeer goed beschermt op het gebied van firewalls.

Een firewall is ook vaak onderdeel van antivirusprogramma’s. Een terechte vraag is dan ook wat deze toevoegen aan veilig internet als je al gebruik maakt van built-in firewalls. Een antwoord hierop volgt in de volgende alinea.

Firewall kopen

Een firewall kopen kan betrekking hebben op verschillende soorten firewalls. Zoals aangegeven kan het nuttig zijn om voor grotere netwerken te investeren in firewall hardware. Dit hangt natuurlijk af van persoonlijke veiligheidsvoorkeuren en ik raad ook aan om te kijken welke opties de huidige router al biedt alvorens firewall hardware te kopen.

Daarnaast is het ook mogelijk om firewall software te kopen. De vraag is wat dit toevoegt ten opzichte van de al aanwezige built in firewalls op Windows computers en Macbooks. Vaak is het zo dat antivirussoftware van grote aanbieders zoals McAfee of Norton tal van functies bevatten waaronder een firewall. Deze antivirussoftware enkel kopen voor de firewall is wellicht wat overbodig. Antirussoftware biedt echter uitgebreide beveiligingsopties zoals ouderlijk toezicht, virusscanners, wachtwoordmanagers en internetfilters waardoor deze software alsnog zeer nuttig kan zijn.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top