Veilig internetten kind

Veilig internetten voor kinderen. Hoe moet dat? Op deze website is veel te vinden over internet veiligheid en online privacy. Een specifieke doelgroep waarvoor veilig internet extreem belangrijk is zijn kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen relatief vaak slachtoffer zijn van bijvoorbeeld hackers of malware omdat zij naïever zijn in het delen van informatie zoals wachtwoorden, of eenvoudige wachtwoorden en geheime vragen gebruiken. Daarnaast zijn er ook grote gevaren zoals bijvoorbeeld grooming, waarbij volwassenen zich jonger voordoen om in contact te komen met kinderen. Alle reden dus om tips te geven over hoe jouw kind veilig gebruik kan maken van het internet. Lees hieronder de veilig internetten kind tips top 10!

Veilig internetten kind | 10 Tips voor veilig internet voor kinderen

In deze top 10 tips veilig internetten voor kinderen staan verschillende tools en instellingen die je kunnen helpen. Uiteraard heeft veilig internetten voor kinderen ook veel betrekking op het gedrag van jouw kind en daarvoor zal je in gesprek moeten. We beginnen deze lijst dan ook met een aantal thema’s waarover je kan praten om kinderen bewuster te maken van gevaren op het internet. Tot slot volgen een aantal praktische tips om veilig internetten voor kinderen te bevorderen.

Praten over veilig internetten met je kind

Uiteraard is het belangrijk om te praten met je kind over veilig internet. Er zijn een aantal thema’s die extra relevant zijn zoals online gedrag, cyberpesten en grooming.

1. Praat over online gedrag met je kind

Allereerst is het van belang om over online gedrag te praten met je kind. Je zou kunnen zeggen dat je kind zich online hetzelfde moet gedragen als hoe het zich offline gedraagt. Er zijn allerlei platformen waar kinderen kunnen communiceren zoals bijvoorbeeld forums en chatrooms. Geef aan dat zij, net als offline, niet moeten schelden of pesten.

Op deze website is veel geschreven over online privacy. Helaas is het internet een stuk minder anoniem dan de meeste mensen denken en dat geldt zeker voor kinderen. Informeer ze dan ook dat alles wat ze zeggen en/of plaatsen op websites consequenties kan hebben. Zeg dan alleen ook dingen, en plaats alleen foto’s, die je offline ook zou willen delen.

2. Praat over cyberpesten met je kind

Cyberpesten is een groot probleem onder kinderen. Uiteraard wil je dat jouw kind hier niet aan meedoet. De eerste stap om dit te voorkomen is, zoals hierboven omschreven, te praten over het online gedrag. Je vraagt je kind in de offline-wereld geen andere kinderen te pesten dus dit is online ook niet wenselijk.

Helaas is het natuurlijk ook mogelijk dat jouw kind slachtoffer is van cyberpesten. Cyberpesten kent verschillende vormen. Zo kan het zijn dat pesterijen die “normaal” plaatsvinden op het schoolplein online na schooltijd worden voortgezet door over een bepaald kind te roddelen, of vervelende e-mails en berichten te sturen. Ook komt het regelmatig voor dat er een nepaccount op een bepaald platform aangemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook account met foto’s van een klasgenoot van waaruit berichten worden gestuurd.

Ook hier is het belangrijk om hier met je kind over te praten. Mocht jouw kind slachtoffer zijn van cyberpesten dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte zijn. Geef dus in je gesprek aan dat dergelijke pesterijen niet normaal zijn en dat je op de hoogte wilt worden gehouden wanneer het voorkomt. Mocht je bijvoorbeeld vanuit jouw kind haar school of sportverenigingen geluiden horen dat jouw kind gepest wordt, praat dan met het kind over in welke vorm en of dit ook online plaats vindt. Zoals aangegeven is het namelijk zo dat offline en online pesten vaak hand in hand gaan. Wat op het schoolplein begint, wordt na schooltijd online voortgezet.

Uiteraard is het van belang dat wanneer jouw kind slachtoffer is van digitaal pesten te praten met betrokkenen. Wie dit zijn hangt erg af van de situatie. Mochten er nepaccounts zijn gemaakt dan is het raadzaam deze zo snel mogelijk te laten verwijderen.

3. Praat over grooming met je kind

Grooming is iets wat helaas ook voorkomt op het internet. Bij grooming doet een volwassene zich meestal voor als jong persoon om contact te leggen met het kind met meestal als doel het maken van seksueel contact. Deze personen zoeken vaak platformen en websites uit waar kinderen actief zijn, denk bijvoorbeeld aan sociale media als TikTok, Instagram of een spelletje als MineCraft.

Het belangrijkste wat u hier tegen kan doen is erover praten met jouw kind. Maak regels over bijvoorbeeld het niet chatten met onbekenden, maar ook zeker om geen webcam te gebruiken, foto’s te delen of in persoon af te spreken. Leg ook uit welk gedrag wel en niet normaal is en vraag om wanneer je kind toch een foto wilt plaatsen dit altijd met jou te overleggen.

Nu je kind geïnformeerd is over de belangrijkste gevaren, is het belangrijk om aan te geven dat zij hier altijd nog vragen over mogen stellen. Ook is het van belang dat je op de hoogte bent van wat er online gebeurt. Mocht er iets op school zijn dan hoor je dit vaak van een leerkracht. Online is dit lastiger, laat je kinderen weten dat je er voor ze bent.

Veilig internet voor kinderen | Tools en instellingen

Er zijn verschillen hulpmiddelen om veilig internet voor kinderen te bevorderen. Hieronder bespreken we er een aantal die interessant kunnen zijn.

4. Ouderlijk toezicht instellen

Met ouderlijk toezicht kun je toegang tot bepaalde websites blokkeren. Op deze manier zorg je voor een veiligere online omgeving voor je kind. Er zijn een aantal manieren om gebruik te maken van parental control. Voor de meeste apparaten zijn er tegenwoordig ouderlijk toezicht instellingen. Raadzaam is om deze te doorlopen op de apparaten waarmee je kind gebruik maakt van het internet.

Ook is er software beschikbaar voor nog meer mogelijkheden op het gebied van parental control. Mocht je naast praten over het online gedrag van je kind ook echt inzicht hierin willen krijgen dan is dit mogelijk met deze software. Voorbeelden hiervan is Kaspersky Safe Kids. Deze software is onderdeel van grotere antivirus pakketten die bijvoorbeeld Kaspersky aanbiedt. Het is altijd raadzaam om over goede antivirussoftware te beschikken en zeker wanneer ook kinderen gebruik maken van het internet. Waarom dit zo is lees je in de volgende tip.

5. Cybercrime bij kinderen voorkomen

Cybercrime is natuurlijk een gevaar op internet voor iedereen. Met cybercrime bedoelen we in dit geval dat er malware op het systeem van je kind wordt geïnstalleerd om van daaruit schade aan te richten. Dit is extra relevant voor kinderen omdat zij geneigd zijn sneller te klikken op onveilige links of knoppen. Uiteraard is de beste manier om cybercrime te voorkomen zorg te dragen voor goede antivirussoftware.

Mocht je ook gebruik willen maken van ouderlijk toezicht dan is mijn advies antivirussoftware te kopen die dit ook aanbiedt. Een voorbeeld van een goede antivirus met uitgebreide ouderlijk toezicht opties is Kaspersky Total Security. Ontdek hier wat voor jou de beste antivirus is!

6. Internetfilter instellen

Een internetfilter lijkt op ouderlijk toezicht, echter gaat het hier puur om het uitsluiten van bepaalde websites. Met een internetfilter hoef je niet zelf websites in te voeren die je kind niet mag bekijken. Wanneer een internetfilter gebruikt wordt, worden standaard pornografische en gewelddadige content geblokkeerd. Ook geeft het internetfilter bescherming tegen virussen, spam, malware, phishing en hacking.

Dit is de standaard en vanuit hier kan je het internetfilter volledig aanpassen naar wens met content die jij wel of niet toelaatbaar vindt voor jouw kind. Interfilters zijn beschikbaar bij internetproviders zoals Solcon en Kliksafe. Mocht je geen gebruik maken van deze internetproviders, dan is een internetfilter vaak in te stellen in de ouderlijk toezicht opties van antivirusaanbieders.

7. Kinderslot instellen

Er zijn verschillende manieren om een kinderslot instellen. Allereerst kun je zoals gezegd via ouderlijk toezicht of internetfilters instellen welke websites wel en niet mogen worden bezocht. Ook is het mogelijk om een kinderslot in te stellen in sommige routers. Wanneer je dit doet, is het mogelijk om vanaf een bepaald tijdstip het internet af te sluiten.

Je kan zelf instellen of dit voor het gehele netwerk moet zijn of voor bepaalde apparaten, middels IP-adres, in dit geval die van het kind. Mocht je hiermee aan de slag willen, dan is het raadzaam om op de website van de leverancier van jouw router te kijken naar de mogelijkheden.

Praktische tips voor veilig internetten bij kinderen

Naast praten en het gebruik maken van tooling zijn er ook een aantal praktische tips om veilig te internetten voor kinderen.

8. Voorkom onverwachte aankopen

Het voorkomen van onverwachte aankopen is wel zo prettig. Voorkom dat bankgegevens opgeslagen worden op de apparaten van je kind. Een veelvoorkomend scenario is dat je kind een (gratis) spelletje speelt op zijn computer of telefoon. Om extra functies in dit spel te “unlocken” worden kosten in rekening gebracht. Deze verleiding kan erg groot zijn voor een kind en het gebeurt dan ook nog weleens dat hier onverwachts aankopen worden gedaan. Praat hierover met je kind, maar zorg ook dat creditcard of bankgegevens niet gekoppeld zijn in appstores zodat hier niet automatisch aankopen kunnen worden gedaan.

9. Social media en kinderen

Kinderen zijn veel actief op Social media zoals bijvoorbeeld TikTok. Voor de meeste social media is ons advies het niet te gebruiken, omdat er zeer veel privacygevoelige data verstrekt wordt. Ik begrijp dat dit erg lastig is te realiseren op het moment dat alle klasgenootjes gebruik maken van sociale media. Om de schade te beperken en enigszins controle te houden is het dan erg belangrijk om afspraken te maken over wat wel en niet op social media mag worden gedeeld en te praten over grooming en cyberpesten.

10. Plak de camera van uw kinds computer af

Tot slot een kleine maar zeer eenvoudig uit te voeren tip. Plak de camera van uw kinds computer af! Op deze manier is het uitgesloten te beeldbellen met onbekenden. Ook krijgt een hacker die in dit geval een camera gehackt heeft geen beelden te zien. Eventueel kan je een aantal scenario’s afspreken waarop de webcam aan mag bijvoorbeeld wanneer het kind belt met bekenden om online school te volgen. Webcambeveiliging is ook onderdeel van veel antiviruspakketten.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top