VPN

VPN staat voor virtual private network. Waarschijnlijk heb je al weleens van vpn gehoord. Steeds meer mensen gebruiken vpn. Ook zie je vpn steeds vaker aangeprezen worden, bijvoorbeeld in tv-commercials en op posters in bushokjes. Een vpn netwerk kan worden gebruikt om je internetveiligheid en online privacy enorm te verbeteren. Klik op onderstaande knoppen voor meer toelichting over specifieke onderwerpen, of lees verder om te ontdekken wat vpn is en waarom je dit zou moeten gebruiken.

Wat is VPN?

Zoals gezegd is vpn een virtueel privé netwerk. Wanneer je gebruik maakt van een vpn verbinding worden je gegevens via een beveiligde en versleutelde manier eerst naar een externe server gestuurd. Zonder vpn netwerk zouden deze gegevens direct, en niet versleuteld, worden verzonden via je wifi verbinding. Met vpn worden deze geanonimiseerde gegevens vervolgens uitgewisseld met de wifi router om bijvoorbeeld de website die je wilt bezoeken op te vragen. Met een vpn verbinding is je internetverbinding dus beter beveiligd en ben je anoniem.

Wanneer je gebruik maakt van het internet krijg je een uniek ip-adres. Dit ip-adres is toegekend aan bijvoorbeeld jouw laptop of smartphone. Wanneer je een website bezoekt vraag je met dit ip-adres gegevens op van een andere website via je wifi-netwerk. Normaal gesproken weet dus zowel je internet service provider als je browser precies welke websites je bezoekt. Met een vpn verbinding maak je gebruik van het ip adres van de vpn server en niet die van jezelf. Hierdoor kunnen je browsegeschiedenis, locatie en apparaten niet meer aan jou worden gelinkt en ben je dus een stuk veiliger en anoniemer op internet.

Waarom VPN?

Waarom je vpn software moet gebruiken staat hierboven eigenlijk al aangegeven. Het komt dus neer op meer internetveiligheid en vooral online privacy. Veel mensen gebruiken geen vpn omdat zij aangeven niks te verbergen hebben. Uiteraard is dit een goed argument maar je moet je altijd wel realiseren dat jij nooit weet wie er achter een website zit en welke data zij bewaren. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken van informatie over medische aandoeningen of politiek georiënteerde onderwerpen. Je moet je afvragen of je jouw persoonlijke informatiebehoefte met iedereen zou willen delen. Zo niet, dan is het advies om altijd gebruik te maken van vpn software.

Online privacy via VPN

Naast een anoniem IP-adres zorgt VPN er ook voor dat je anoniem kan downloaden. Veel mensen downloaden films, games of muziek van torrent-netwerken. Gebruikers van deze netwerken worden steeds vaker gevolgd. Met een anoniem IP-adres via VPN is dit niet meer mogelijk.

Daarnaast kan op basis van je zoekgedrag, browsegeschiedenis en social media gebruik een profiel worden gemaakt van wie jij bent en wat je interesses zijn. Deze gegevens zijn helaas erg waardevol voor adverteerders en worden dan ook nogal eens verkocht aan derden. VPN helpt bij het verminderen van dit profiel omdat het in ieder geval zorgt dat er geen zoekgedrag en geschiedenis aan jou kan worden toegekend. Hierdoor krijg je minder gepersonaliseerde advertenties en spam-mail.

Veilig internet via VPN

Internetcriminelen proberen op verschillende manieren mee te kijken bij bijvoorbeeld het invoeren van wachtwoorden om je te kunnen hacken. Doordat vpn software deze gegevens versleuteld is dit niet langer mogelijk. Een andere manier hoe je in de problemen kan komen is door gebruik te maken van openbare wifi-netwerken zoals bijvoorbeeld in een café. Het kan zijn dat hackers mee kunnen kijken in dit netwerk en zo bijvoorbeeld jouw bankgegevens kunnen achterhalen. Zoals gezegd worden gegevens via vpn software altijd eerst versleuteld voor ze het wifi-netwerk op gaan. Op deze manier zijn ze niet meer leesbaar voor hackers.

Blokkades omzeilen via VPN

Het kan zijn dat content of websites in bepaalde landen of regio’s niet op te vragen is. Denk bijvoorbeeld aan het lokale aanbod van streamingdiensten zoals Netflix. Dit soort diensten bepalen op basis van jouw ip-adres je locatie en geven een daarbij behorend aanbod. Via de meeste VPN software kan je zelf aangeven via welk land je wilt verbinden. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om in het buitenland Nederlandse tv te kijken of gebruik te maken van het Amerikaanse (uitgebreidere) Netflix aanbod.

VPN top 10

De meeste bekende VPN-aanbieders zijn betrouwbaar. Zaken die kunnen verschillen zijn bijvoorbeeld de snelheid van de vpn verbinding en het aantal servers dat wordt aangeboden. De 10 meest verkochte vpn software aanbieders zijn:

  1. NordVPN
  2. Surfshark
  3. VPN Nederland
  4. Goose VPN
  5. CyberGhost
  6. ProtonVPN
  7. ExpressVPN
  8. PIA: private internet access
  9. IPVanish
  10. Tunnelbear

Met bovenstaande VPN aanbieders kan je op een veilige en privacy verantwoorde gebruik maken van het internet. Lees ook mijn VPN reviews.

Scroll naar boven
Scroll naar top