Anoniem Surfen

Anoniem surfen, hoe doe je dat? Met anoniem surfen bedoelen we websites op het internet bezoeken zonder dat pagina’s die je bekijkt of je zoekgedrag naar jou te herleiden is. Er zijn vaak meer partijen dan gedacht die normaal gesproken mee kunnen kijken in je surfgedrag. Een aantal partijen waar je aan kunt denken zijn internetproviders, wifinetwerk beheerders, overheden, website-eigenaren, zoekmachines en hackers. Omdat je nooit zeker weet wat hun belangen zijn, is het verstandig om zo anoniem mogelijk te internetten. In dit artikel leg ik je uit waar je rekening mee moet houden om zo anoniem mogelijk te kunnen internetten. Tot slot geef ik je een simpel stappenplan waarmee je binnen 10 minuten al anoniem kan surfen!

Anoniem surfen met VPN | Voorkom dat internetproviders mee kunnen kijken

VPN staat voor virtual private network, en is mijns inziens de belangrijkste methode om anoniem te browsen. Zonder VPN werkt je internettoegang als volgt. Stel je klikt in Google deze pagina aan, dan maak je hier verbinding mee en begint vervolgens met lezen. Deze pagina vraag je op via je wifi-verbinding en vervolgens kan deze vanaf onze server worden geladen op je scherm. Je internetprovider weet dus welke pagina’s jij bezoekt. Het is dus sowieso verstandig om bij het afsluiten van je internetabonnement te bekijken hoe je provider met data omgaat, bijvoorbeeld wanneer overheden hierom vragen.

Maar het is nog anoniemer wanneer je internetprovider deze data helemaal niet ontvangt, en dat kan met VPN. Wanneer jij VPN hebt ingeschakeld maakt jouw laptop of mobiel eerst verbinding met de door jou geselecteerde VPN server, en vervolgens met je netwerk en de internetpagina. Je krijgt dus een ander, niet persoonlijk IP-adres. Op deze manier zijn pagina’s dus niet naar jou persoonlijke IP-adres te herleiden. VPN is een must wanneer je privacy bewust wilt internetten en anoniem wilt surfen. Lees meer over een vpn-verbinding.

Anoniem browsen met proxy server

Zoals aangegeven is VPN de beste oplossing voor anoniem surfen. Ook is er ook een soort VPN light in de vorm van een proxy server. Wanneer je gebruik maakt van een proxy server en verbinding wilt maken met een bepaalde website. Dan wordt deze opgevraagd via het IP-adres van de proxy server in plaats van die van jou. Hierdoor is het lastiger om surfgegevens naar jou als persoon te herleiden. In tegenstelling tot VPN, is je verbinding niet beveiligd met encryptie en hierdoor is data eventueel alsnog te herleiden naar jou als gebruiker.

Het voordeel is wel dat proxy servers vaak gratis zijn terwijl de goedkoopste vpn ongeveer €2,- per maand kost.

Anonieme browsers | Zorg dat je browser geen dataprofiel aanmaakt

Een volgende partij waar we rekening mee moeten houden om anoniem te internetten is welke internetbrowser je gebruikt. Een browser weet natuurlijk precies welke pagina’s jij bezoekt en kan ook nog eens een persoonlijk profiel opstellen om bijvoorbeeld advertenties op maat aan te bieden. Vaak is het zo dat mensen ook nog eens ingelogd zijn in bijvoorbeeld hun Google-Account terwijl ze surfen in Google Chrome. Dit is enerzijds erg handig omdat je na inloggen vanuit elk systeem bij je favorieten, accounts enzovoorts kan. Wel lever je hierdoor enorm in op je privacy.

In dit geval weet Google precies wat jou surfgedrag is, wie je bent door je accountgegevens, eventueel welke e-mails je verstuurd via Gmail en waarschijnlijk ook waar jij naar zoekt via de Google zoekmachine. Door de enorme monopolie van Google kunnen we hier nog even doorgaan met dit rijtje data als we bijvoorbeeld ook je mobiel en Google Maps betrekken en Google dus weet waar jij bent, waar je vaak komt en dus waarschijnlijk werkt. Maar we houden het op deze pagina even bij browsers.

Grofweg zijn er wat betreft browsers twee dingen om rekening mee te houden met betrekking tot privacy. Nameljik de browser die je gebruikt en de instellingen hiervan. Google en in mindere mate Microsoft hebben als voornaamste verdienmodellen het verzamelen van data en het verkopen van advertenties gericht op je dataprofiel. Je zou kunnen zeggen dat hun browsers Google Chrome en Microsoft Edge dan ook een soort wapens zijn om dit dataprofiel op te stellen. Met het kritisch nalopen van instellingen kun je een aantal dingen in dit dataprofiel beperken en hier kan ik lang over doorgaan. Maar het komt erop neer dat als jij echt privacy bewust en anoniem wilt internetten deze browsers niet je keuze zouden moeten zijn.

Privacy vriendelijke alternatieven van Google Chrome en Microsoft Edge

Een al beter alternatief is Mozilla Firefox. Mozilla Firefox heeft verschillende security functies ingebouwd in haar browser. Ook zijn er veel extensies ontwikkeld om jou privacy nog beter te waarborgen. Toch is er een nog betere, maar wellicht wat onbekendere browser met betrekking tot privacy namelijk Brave.

Brave heeft ingebouwde functies tegen malware en voorkomt standaard trackingpixels waardoor websites geen dataprofiel van jou op kunnen stellen. Het verdienmodel van Brave is dan ook geen data. Wel is het zo dat Brave advertenties kan tonen maar alleen wanneer jij dit zelf toestaat. Mocht jij dit doen dan ontvang je hier zogenaamde BAT-tokens voor. Een BAT-token is een cryptovaluta die je vervolgens als fooi kan geven aan aangesloten websites of eventueel kan behouden of verkopen. Mocht je dit interessant vinden kijk dan eens op de website van Brave, wat betreft privacy raad ik de standaard instellingen aan waarmee ook advertenties worden geblokkeerd.

Zelf gebruik ik Brave op zowel desktop als mijn mobiel en ik vind het een erg snelle en handige browser en mis ik inmiddels nog weinig aan Chrome. Voor meer informatie of het installeren van Brave kan je kijken op hun website. Ook voor je mobiel kan je de browser app downloaden via je appstore.

Incognitomodus en privé sessies

Verschillende browsers bieden privé-modussen aan zoals bijvoorbeeld de incognitomodus van Chrome. Wanneer je deze functies gebruikt voor anoniem surfen gaat het helaas mis. In privé-modus worden cookies, zoekopdrachten en bezochte websites niet opgeslagen. Echter, voor jou provider is nog steeds inzichtelijk welke website je opvraagt en ook je IP-adres is (zonder VPN) gewoon te herleiden. Dit zijn dus functies die slechts zeer beperkt bijdragen aan anoniem surfen en zeker geen vervanger voor een privacy first browser als Brave én VPN verbinding.

Anoniem zoeken in zoekmachines | Zoekopdrachten en interesses zijn privé

Ook je zoekmachine, wederom meestal Google, gebruikt data om een persoonlijk profiel op te stellen. Wanneer jij zoekopdrachten doet geeft dit elke keer een klein beetje data over jou als persoon. Enerzijds is dit handig omdat Google hierdoor persoonlijke, vaak passende, zoekresultaten weergeeft. Maar wanneer we het hebben over anoniem surfen is dit natuurlijk niet acceptabel. Zoals gezegd kan het ook nog zijn dat je ingelogd bent, of in dezelfde browser inlogt in je Google Account voor bijvoorbeeld Gmail, en is de data al helemaal naar jou als persoon te herleiden. We willen dus een zoekmachine die zoekopdrachten niet opslaat en daarvoor moeten we helaas niet bij het enorm populaire Google zijn.

Gelukkig is er een alternatief in de vorm van DuckDuckGo. Het verdienmodel van DuckDuckGo zijn advertenties en affiliate marketing. Schrik nu niet van advertenties want het gaat hier om advertenties puur op basis van zoekopdrachten en niet op basis van je persoonlijke profiel. Ook het affiliate programma is niet schokkend, wanneer jij via DuckDuckgo zoekt op bijvoorbeeld Amazon en je koopt daar iets dan krijgt DuckDuckGo hier een kleine vergoeding voor.

Als gebruiker gebeurt er dus niets met jouw data en dat maakt DuckDuckGo in mijn optiek de meest geschikte zoekmachine om anoniem te browsen. Om DuckDuckGo te gebruiken ga je simpelweg naar duckduckgo.com of je stelt de zoekmachine in als standaard voor je browser.

Ook de eerder benoemde privacy browser Brave is bezig met een zoekmachine die momenteel in beta is. De eerste ervaringen zijn veel belovend.

3 stappen voor Anoniem Surfen

Data is erg waardevol en daarom zijn er dan ook helaas vele manieren op het internet om jouw data te achterhalen. Anoniem surfen begint met bewustwording en vervolgens kiezen voor privacy bewuste methoden en oplossingen. Hier zijn er oneindig veel van, het bewijs hiervoor zie je nu voor je met een hele website over veilig internet en internet privacy.

Toch is het mogelijk om in slechts 3 simpele stappen binnen 10 minuten al een enorme slag te maken op het gebied van anoniem surfen. Deze stappen leiden er al toe dat je internet provider, browser en zoekmachine data niet meer naar jou als persoon kunnen herleiden.

  1. Koop vandaag nog een VPN-verbinding, het kost slechts enkele euro’s per maand en is de beste investering die je kan doen op het gebied van internet privacy. Bekijk direct wat de beste VPN voor jou is!
  2. Installeer gratis de Brave browser op al je apparaten!
  3. Stel in deze browser DuckDuckGo in als standaard zoekmachine!

Het doorlopen van deze stappen zal je slechts enkele minuten en euro’s per maand voor VPN kosten. De privacy voordelen die het je geeft zijn enorm. Ook geeft het nog andere voordelen zoals bijvoorbeeld gebruik maken van het buitenlandse Netflix aanbod.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top