Antivirus

Antivirus programma’s hebben als doel apparaten te beschermen tegen verschillende soorten malware. Antivirussoftware is vaak een pakket bestaande uit onder andere een virusscanner en soms een firewall. Door het gebruik van antivirussoftware is de kans een stuk kleiner dat je slachtoffer wordt van een virusaanval.

Waarom antivirus software gebruiken?

Met computervirussen en andere malware kan op verschillende manieren schade worden aangericht. Antivirus wordt dan ook gebruikt om je te beschermen tegen deze gevaren. Cybercriminelen proberen deze malware ongemerkt op je apparaten te installeren. Vaak worden ze bijgevoegd aan e-mails of aan allerlei bestanden die je kunt downloaden zoals films, muziek of games.

Allereerst is het daarom altijd goed na te gaan wat de bron is voor je iets download. Eén van de toepassingen van antivirus is u waarschuwen wanneer je een virus dreigt te downloaden of openen. Dit virus wordt dan in quarantaine gezet voordat het schade kan aanrichten aan jouw computer.

Tegen welke virussen geeft antivirussoftware bescherming?

Er zijn duizenden verschillende computervirussen en andere vormen van malware in omloop. De meest voorkomende zijn spyware, trojaanse paarden, keyloggers of computerwormen. De gevolgen van een eventuele besmetting met deze virussen lopen uiteen. Zo maken trojaanse paarden en computerwormen computers van binnenuit kapot. Terwijl spyware en keyloggers persoonsgegevens en wachtwoorden proberen te achterhalen om vervolgens mee te kunnen frauderen. Hoe dan ook wil je uiteraard voorkomen dat deze virussen op jouw systemen belanden. Antivirus is daar dus de oplossing voor!

Is antivirus echt nodig?

Antivirussoftware kost al snel €30,- per jaar. Een veelgestelde vraag is dan ook of antivirus echt nodig is. Door onze tips voor veilig internetten op te volgen kunt je de kans op een virus al behoorlijk verkleinen. Echter, de schade die een virus kan aanrichten is onverantwoord groot. Indien je veilig gebruik wilt kunnen maken van het internet is goede antivirussoftware een must. Daarnaast is het advies om dit altijd te gebruiken in combinatie met vpn. Omdat op bijvoorbeeld onveilige netwerken internetcriminelen moeilijker toegang krijgen tot jouw systeem met VPN.

Gratis antivirus

Er is een groot aanbod van gratis antivirus software. Vaak is dit een wat uitgeklede versie van grotere antivirussoftware. Hoewel deze gratis antivirus een betere oplossing is dan helemaal geen antivirus te gebruiken is dit niet ideaal. Cybercriminelen proberen constant nieuwe manieren uit om schade aan te kunnen richten. Er is constant een kat en muisspel gaande tussen cybercriminelen en antivirus software. Meestal is het grootste nadeel van gratis antivirus dat je updates later ontvangt dan betalende klanten. Hierdoor kan het dus zijn dat je te laat bent indien je in aanraking komt met een nieuw computervirus. Het advies is dan ook om altijd betaalde antivirus programma’s te gebruiken. Ontdek hier wat de beste antivirus voor jou is.

Scroll naar boven
Scroll naar top