Wifi beveiligen

Wifi beveiligen, hoe doe je dat? Met veilige wifi bedoelen we een wifi netwerk dat zo goed mogelijk beschermd is tegen bedreigingen van buitenaf zoals bijvoorbeeld hackers. In dit artikel geef ik tips over wifi beveiligen voor zowel je eigen wifi netwerk als een openbaar netwerk in bijvoorbeeld een hotel of restaurant.

Wifi netwerk beveiligen

Je eigen wifi netwerk beveiligen begint uiteraard met een sterk wachtwoord. Zorg dat deze WPA2-AES-versleuteld is. Deze versleuteling geeft de beste bescherming voor toegang tot je wifi netwerk. Alternatieven zoals WEP zijn niet veilig. Of jouw wifi WPA2-AES versleuteld is, kan je controleren bij je internet provider.

Mijn advies is om altijd zelf een wachtwoord in te stellen. Wanneer je een router met wachtwoord van je provider ontvangt, zit hier vaak een sticker op met je wachtwoord. Dit wachtwoord kan dus al bij anderen bekend zijn. Stel daarom altijd zelf een nieuw wachtwoord in. Zorg uiteraard voor een sterk en niet te raden wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld geen wachtwoord met je geboortedatum hierin.

Ook is het goed om soms te checken wie allemaal toegang hebben tot je wifi netwerk en om het wachtwoord regelmatig te veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld elk halfjaar je wachtwoord verandert krijg je een schone lijst, omdat bezoekers met een oud wachtwoord automatisch geen toegang meer hebben tot het netwerk.

Het grootste gevaar van een slecht beveiligde wifi verbinding is dat hackers toegang krijgen tot het netwerk en hierdoor ook tot privacy gevoelige gegevens, bijvoorbeeld welke websites worden bezocht. Maar het kan zelfs voorkomen dat hackers toegang krijgen tot je creditcardgegevens of inloggegevens van je email. Zorg dus altijd voor een goede wifi verbinding beveiliging. Om wifi zo goed mogelijk te beveiligen is het raadzaam om altijd gebruik te maken van een vpn verbinding. Dit is ook de beste manier om openbare wifi netwerken te beveiligen. Dit wordt hieronder uitgelegd.

Open wifi netwerk beveiligen | Wifi beveiligen met VPN

Een vpn verbinding beschermt de data die jij via je wifi verstuurd tegen hackers en overheden. Via een standaard wifi verbinding stuur je jouw data onbeveiligd het internet op. Mochten ongewenste gasten, zoals hackers, toegang hebben tot dit netwerk dan kunnen zij deze data uitlezen. Wanneer jij gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk in bijvoorbeeld een restaurant dan is dit iets om rekening mee te houden.

Wanneer je gebruik maakt van een vpn netwerk dan maakt jouw apparaat eerst verbinding met het vpn netwerk en wordt de data vervolgens versleuteld uitgewisseld met het wifi netwerk. Door de tussenkomst van de vpn provider is alle data versleuteld en onleesbaar gemaakt en hierdoor onbruikbaar voor hackers.

VPN heeft nog vele andere voordelen naast het zorgen voor veilige wifi. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Amerikaanse Netflix kijken of anoniem surfen. Voor een privacy bewuste internetgebruiker is VPN dus een must. Ontdek nu wat de beste VPN voor jou is.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top