wat-is-malware

Wat is Malware?

Wat is malware? Malware is een term die je steeds vaker ziet opduiken. Op deze pagina leg ik uit wat malware is, hoe het werkt en hoe je kan voorkomen dat jij slachtoffer wordt van malware.

Malware betekenis

Wat betekent malware? Malware is een afkorting voor Malicious Software. Vertaald komt dit neer op kwaadaardige software. Malware is dus een verzamelnaam voor alle kwaadaardige software die bestaat. Het gaat hier om software die ontwikkeld is met als doel om systemen te beschadigen, verstoren of gegevens te stelen.

Malware wordt ontwikkeld door verschillende partijen. Meestal wordt het door internetcriminelen ontwikkeld om op een bepaalde manier geld te verdienen. Ook activisten maken malware in een poging bepaalde websites te hacken als vorm van protest.

Soorten malware

Aangezien malware een verzamelnaam is voor alle kwaadaardige software is de lijst van soorten malware die er zijn bijna oneindig. Echter, de meest voorkomende en bekende soorten malware zijn: Computervirussen zoals wormen, zombies en trojaanse paarden, spyware en ransomware. Meer over deze specifieke soorten malware kan je vinden op de pagina over internetgevaren.

malware-betekenis

Hoe werkt malware?

Hoe malware precies werkt hangt erg af van het soort malware waarmee gewerkt wordt. Toch hebben de meeste soorten malware overeenkomsten in hoe zij werken. Jouw systeem, bijvoorbeeld je computer, dient namelijk eerst geïnfecteerd te worden voordat malware zijn gang kan gaan. Vaak wordt de schadelijke software onopvallend toegevoegd aan een bestand of e-mail. Wanneer bestanden worden gedownload kan de malware vervolgens ook jouw systeem bereiken en zorgen voor een infectie.

Ook onveilige netwerken en/of beveiligingslekken in het systeem kunnen een ingang voor malware vormen.

Bescherming tegen malware

Nu we de malware betekenis weten en hoe malware werkt is de vraag natuurlijk hoe jij je hiertegen kan beschermen. Aangezien er zeel veel verschillende soorten malware zijn en deze op verschillende manieren kunnen werken is de kans dat jij slachtoffer wordt nooit 100% te voorkomen. Echter, er zijn wel een aantal goede manieren om de kans dat malware op jouw systeem komt erg klein te maken. Een top 3 van dingen jij kan doen om je te beschermen tegen malware volgt hieronder.

1 – Gebruik je verstand

Ga op een verstandige manier met internet om. Download alleen bestanden van bronnen die je vertrouwd, en log alleen in op veilige en bekende netwerken. Uiteraard moet je ook nooit wachtwoorden delen en gebruik maken van sterke en unieke wachtwoorden. Tot slot is het van belang om updates van besturingssystemen en software die je gebruikt tijdig uit te voeren omdat hiermee ook mogelijke beveiligingslekken worden opgelost. Bekijk ook onze top 10 tips voor veilig internet.

2 – Gebruik goede antivirussoftware

Antivirus software heeft als primair doel jouw te beschermen tegen malware. Een goed antiviruspakket draagt dan ook enorm bij aan het verkleinen aan de kans dat je slachtoffer wordt van malware. Antivirusprogramma’s bevatten in ieder geval een virusscanner om bestanden die je download te scannen op malware en hebben ook functies om deze op de juiste manier te verwijderen. De meeste antivirussoftware kan zelfs nog veel meer om jouw systemen te beschermen. Wil jij weten wat, bekijk dan de antivirus reviews of ontdek direct wat de beste antivirus voor jou is.

vpn-netflix

3 – Gebruik goede VPN service

VPN is software die voornamelijk bijdraagt aan je online privacy. Één van de dingen die vpn software doet is dat het je data versleuteld alvorens dit het web opgestuurd wordt. Hierdoor draagt het ook enorm bij een jouw online veiligheid en bescherming tegen hackers en malware. Al zou een hacker toegang hebben tot het netwerk waar jij je op bevindt, dan nog kan jouw data niet worden uitgelezen omdat deze dankzij vpn encrypted is.

VPN is wat mij betreft een must voor iedereen die veilig en privacy bewust gebruik wilt maken van het internet, vooral wanneer je ook nog eens gebruik maakt van openbare netwerken bijvoorbeeld op een flexwerkplek. Lees alles over vpn, bekijken onze vpn reviews of bekijk direct wat de beste vpn voor jou is.

Met het volgen van bovenstaande tips is de kans dat jij slachtoffer wordt van malware enorm klein geworden!

Scroll naar boven
Scroll naar top