internetgevaren

Internetgevaren

Het internet heeft ons leven totaal veranderd. Naast enorm veel kansen en mogelijkheden zijn er helaas ook gevaren op internet. Om op een goede manier gebruik te maken van internet moeten we deze internetgevaren zo veel mogelijk uitsluiten. Wat deze internetgevaren en risico’s van internet zijn lees je op deze website. Op deze pagina licht ik de top 5 grootste gevaren op het internet toe.

Gevaren van internet top 5

Hieronder een uitleg van de 5 grootste risico’s van internet.

gevaren-op-het-internet

1. Malware

Malware staat voor malicious software en staat voor alle schadelijk software die in omloop is. Hierdoor is het logisch dat elke vorm van malware het grootste gevaar op internet is, alle schadelijke sotfware valt immers onder malware. De beste bescherming tegen malware krijg je door gebruik te maken van goede antivirus software. Binnenkort volgt een pagina waarin uitgebreider wordt ingegaan op malware.

2. Computervirussen

Een ander groot gevaar op internet, en wellicht de meest bekende, zijn computervirussen. Ook computervirussen zijn er in velen verschillende vormen. Ook de doelen die internetcriminelen willen bereiken met het verspreiden van deze virussen en hoe ze werken lopen uiteen. De meest bekende vormen van computervirussen zijn Trojaanse paarden, wormen en zombies. Echter, dit zijn nog lang niet alle virussen die er zijn. Goede antivirussoftware biedt de beste bescherming tegen alle verschillende vormen van computervirussen. Ontdek snel wat de beste antivirus voor jou is.

3. Spyware

Spyware is kwaadaardige software die als doel heeft om jouw internetgebruik, surfgedrag en andere informatie te verzamelen. Spyware heeft dus enorme impact op je internet privacy. Om te voorkomen dat spyware op jouw systemen geïnstalleerd wordt is het belangrijk om nooit links en bestanden van onbetrouwbare bronnen te openen. Om te controleren of er al spyware op jouw systemen staat kan en goede virusscanner helpen.

4. Ransomware

Ransomware is een Engelse term naar gijzelsoftware en behoort absoluut tot de top 5 internetgevaren. Zoals de naam al doet vermoeden wordt met deze gijzelsoftware een bestand gegijzeld en krijg je meestal pas weer toegang wanneer een bepaalde vergoeding betaald wordt. Helaas komt ransomware steeds vaker voor en hoor je dan ook steeds vaker in het nieuws dat instellingen getroffen worden door ransomware. Zoals bij de meeste vormen van malware is slachtoffer worden van ransomware het beste te voorkomen door zorg te dragen voor goede antivirus en geen bestanden te openen van onbetrouwbare bronnen.

5. Phishing

Één van de internetgevaren die absoluut niet mag ontbreken is phishing. Met phishing proberen internetcriminelen je naar een valse website te lokken om daar een betaling te doen of persoonsgegevens achter te laten. De meest voorkomende vorm van phishing is een phising-email waarbij de afzender ten onrechte zichzelf voordoet als iemand van een bank. In de mail kan bijvoorbeeld staan dat je op een link moet clicken en een (kleine) betaling moet doen om te voorkomen dat je pas geblokkeerd wordt.

Phishing hoeft niet altijd per e-mail plaats te vinden, ook de telefoon wordt vaak gebruikt. Het is moeilijk om 100% uit te sluiten dat je dit soort e-mails ontvangt. Voorkomen dat je slachtoffer wordt doe je door hier niet op in te gaan en contact op te nemen met jouw bank om na te vragen of het klopt dat je deze betreffende e-mail ontvangt. Ook kan antivirussoftware helpen bij het herkennen van valse links maar je zult hier zelf altijd waakzaam op moeten zijn.

gevaren-op-internet

Op dit moment ben ik pagina’s aan het schrijven waarin uitgebreider wordt uitgelegd wat bovenstaande internetgevaren zijn, hoe ze in praktijk werken en hoe je kan voorkomen dat jij slachtoffer wordt van deze gevaren op het internet. Houdt de website dus in de gaten wanneer je hier meer over wilt weten!

Scroll naar boven
Scroll naar top