Wachtwoordmanager

Wachtwoordmanagers, ook wel password managers genoemd, worden steeds vaker gebruikt. Een wachtwoordmanager is een soort digitale kluis waarin je al je wachtwoorden op kan slaan. Wanneer je wilt inloggen op een bepaalde website haalt de wachtwoordmanager de inloggegevens uit de kluis. Het voordeel van het gebruik van een wachtwoordmanager is dat je niet allerlei wachtwoorden hoeft te onthouden. Met slechts toegang tot de wachtwoordmanager kun je bij al je wachtwoorden. Maar is het gebruik van wachtwoordmanagers hierdoor wel veilig? Je leest het op deze pagina.

Hoe veilig is een wachtwoordmanager?

Zoals ook te lezen in de veilig internet tips, is het raadzaam om voor elk account dat je hebt een sterk en unieke wachtwoord te gebruiken. Echter, tegenwoordig maken we gebruik van zoveel online diensten dat het vrijwel onmogelijk is al deze verschillende wachtwoorden te onthouden. Veel mensen kiezen er daarom voor om altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar dit is sterk af te raden.

Wanneer een kwaadwillend persoon dit steeds hetzelfde wachtwoord achterhaald zou hij of zij in al jouw accounts kunnen inloggen. Ook het opschrijven of opslaan van wachtwoorden in een document zijn af te raden omdat dit de kans groter maakt dat een ander je wachtwoorden achterhaalt. Een wachtwoordmanager is een goede oplossing om op een beheersbare en veilige manier toch verschillende, unieke en sterke wachtwoorden te gebruiken.

Hoe is een wachtwoordmanager beveiligd?

Wachtwoordmanagers lijken op het eerste gezicht ook een risico met zich mee te brengen. Zoals gezegd zijn wachtwoordmanagers een soort digitale kluizen. Is het dan ook zo dat wanneer iemand toegang heeft tot de kluis, deze persoon ook bij al je accounts kan? De meeste wachtwoordmanagers versleutelen al jouw inloggegevens. Dit houdt in dat personen met toegang tot de server, bijvoorbeeld medewerkers, niet letterlijk je inloggegevens kunnen lezen, dit is immers gecodeerd.

Het werken met unieke en sterke wachtwoorden, die versleuteld opgeslagen worden in een wachtwoordmanager, is dan ook een stuk veiliger dan deze wachtwoorden op te schrijven of telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Het is dan immers moeilijker je wachtwoord te raden.

Het grootste risico is dat iemand toegang tot de wachtwoordmanager krijgt. De kans hierop is echter zeer klein wanneer je de veilig internet regels zo veel mogelijk nastreeft. Zorg dat je dit wachtwoord met niemand deelt en bescherm jezelf tegen hackers met VPN en goede antivirussoftware. Schakel ook altijd multi-factor authenticatie in zodat alleen een wachtwoord niet voldoende is om toegang te krijgen tot je wachtwoordmanager.

Op deze manier draagt het gebruiken van een wachtwoordmanager juist enorm bij aan veilig internet en is mijn advies ook om gebruik te maken van wachtwoordmanagers!

Built-in wachtwoordmanager in browsers

In veel browsers worden standaard wachtwoordmanagers aangeboden. Hieronder kijken we hoe dit geregeld is bij de meest populaire browser Google Chrome én de door mij aanbevolen privacy browser Brave.

Wachtwoordmanager Google Chrome

Wanneer je gebruik maakt van Google Chrome is het mogelijk om in te loggen met je Google Account. Dit is erg handig omdat dan extensies, favorieten én dus ook wachtwoorden worden opgeslagen. Hierdoor hoef je deze niet constant opnieuw toe te voegen en kan je hier zelfs vanaf andere systemen gebruik van maken.

De wachtwoordmanager van Google Chrome op zichzelf is goed beveiligd. Echter, het gebruiken van deze wachtwoordmanager gaat wel in samenwerking met het gebruik van een Google Account en Google Chrome. Het gebruik van Google producten is vanuit privacy oogpunt sterk af te raden. Google gebruikt immers jouw persoonlijke gegevens om zo relevant mogelijke advertenties te kunnen verkopen. Over het algemeen geldt dus dat privacy bewuste internetgebruikers beter op zoek kunnen gaan naar privacy vriendelijke alternatieven. Een goed voorbeeld van zo’n privacy browser is Brave.

Wachtwoordmanager Brave

Veel van de functionaliteiten in Brave zijn vergelijkbaar met de Google Chrome browser. Dit is ook het geval met de wachtwoordmanager van Brave. Brave geeft aan persoonlijke gegevens niet te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Mocht je gebruik maken van de Brave browser dan kan je ook gratis gebruik maken van Brave haar built-in wachtwoordmanager.

Mocht je dit willen ga dan naar settings en scroll naar beneden tot autofill. Hieronder kan je passwords vinden. Je kan hier zelf kiezen of je wilt dat Brave elke keer vraagt om een wachtwoord op te slaan of dat je dit automatisch wil toestaan. Bij Brave heb je géén account. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om met buitenstaande systemen in je browser in te loggen. Hierdoor is de wachtwoordmanager van Brave erg veilig.

Uiteraard wil je wel voorkomen dat een buitenstaander toegang krijgt tot jouw systeem, en eventueel wachtwoordmanager. De kans hierop is een stuk kleiner wanneer je gebruik maakt van vpn en een antivirus programma.

Privacy en veilige wachtwoordmanagers

Naast built-in wachtwoordmanagers in browsers is er ook software beschikbaar van andere aanbieders. Deze software is een goed alternatief wanneer je gebruik wilt maken van één wachtwoordmanager op verschillende systemen, maar zonder Google Account. De wachtwoordmanager die ik sterk aanbeveel is NordPass, hieronder volgt meer informatie over NordPass.

NordPass | Nord wachtwoordmanager

Nordpass is de password manager van ’s wereld populairste VPN-aanbieder Nord. De wachtwoordmanager beschikt dan ook over dezelfde uitstekende encrypted beveiliging als NordVPN. Naast het opslaan van wachtwoorden is het met NordPass ook mogelijk om sterke wachtwoorden te genereren. Door het gebruik van een wachtwoordmanager die niet gebonden is aan je browser, zoals NordPass, is het ook mogelijk deze wachtwoorden te synchroniseren met verschillende apparaten.

Ook antivirussoftware bevat vaak een wachtwoordmanager. Aanbieders van antivirus die ook over een wachtwoordmanager beschikken zijn onder andere ESET en Kaspersky.

Gratis wachtwoordmanager

NordPass is een gratis wachtwoordmanager. Mocht je gebruik willen maken van een aantal premium functies, bijvoorbeeld het checken van de wachtwoordsterktes, dan is er een voordelige premiumvariant beschikbaar. NordPass is wat mij betreft één van de veiligste wachtwoordmanagers. Zoals gezegd is de gratis wachtwoordmanager kosteloos. Bekijk de verschillende pakketten hier.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top