Veilig Internet

Veilig internetten, hoe doe je dat? Het internet heeft ons leven veranderd en geeft een ieder toegang tot ongelofelijk veel informatie. Helaas heeft het internet ook een aantal bedreigingen en daarom is het zaak om op een verantwoordelijke en veilige manier gebruik te maken van het internet. Op deze pagina vindt je informatie over veilig internet en de 10 tips voor veilig internet.

Online veiligheid

Online veiligheid kan worden gewaarborgd wanneer je zo goed mogelijk beveiligd bent tegen de gevaren van het internet. Belangrijke pijlers om veilig internet te gebruiken zijn veilig internet voor kinderen, je wifi beveiligen en veilige wachtwoorden te gebruiken middens een wachtwoordmanager. Via onderstaande knoppen is hier meer informatie over te vinden.

Veilig internet voor kinderen

Kinderen zijn een kwetsbare groep gebruikers van het internet. Uiteraard wil je er alles aan doen om ze te beschermen. Lees en ontdek de 10 tips voor veilig internet voor kinderen.

Wifi Beveiligen

Of je nu thuis, op je werk of in een restaurant gebruik maakt van het internet, zorg ervoor dat wifi altijd goed beveiligd is. Hoe je dit voor elkaar krijgt lees je op de pagina over wifi beveiligen.

Wachtwoordmanagers

Het is belangrijk om gebruik te maken van veilige, unieke en sterk wachtwoorden. Het is lastig om unieke wachtwoorden te onthouden maar niet met een wachtwoordmanager.

Top 10 tips voor veilig internetten

Door onderstaande veilig internet tips op te volgen ben je beter beschermd tegen de meeste bedreigingen op internet. Natuurlijk zul je altijd verstandig met internet om moeten gaan maar deze tips gaan je daar zeker bij helpen!

1. Gebruik antivirus software

Om de kans op virussen en malware op je computer te verkleinen kun je het beste gebruik maken van goede antivirus software. Antivirus software zoals een virusscanner herkent een virus en kan deze preventief verwijderen. Zo kan een virusscanner bijvoorbeeld gedownloade programma’s of uw e-mail scannen. Het is belangrijk dat je goede antivirus software gebruikt die regelmatig bijgewerkt wordt. Vaak worden betaalde virusscanners vaker en sneller bijgewerkt dan een gratis variant. Aangezien er constant nieuwe virussen worden ontwikkeld is mijn advies dan ook om een betaalde versie te gebruiken.

2. Maak gebruik van VPN software

VPN staat voor virtual private netwerk. Een VPN verbinding kan veel voor je betekenen met betrekking tot online veiligheid. Één van de belangrijkste toepassingen van VPN is dat je IP-adres verandert. Hierdoor kun je met een gerust hart veilig internetten zonder dat er een dataprofiel op basis van jouw IP of locatie kan worden aangemaakt. Ook zorgt het voor een beveiligde verbinding wanneer je bijvoorbeeld internet gebruikt op een onbekend wifi-netwerk zoals in een restaurant.

3. Houdt software up-to-date

Helaas proberen internetcriminelen steeds nieuwe manieren om bijvoorbeeld malware op jouw systemen te krijgen. Gelukkig werken ontwikkelaars van software constant aan oplossingen om deze nieuwe manieren zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Om deze reden is het belangrijk om, naast je virusscanner, ook andere software zo veel mogelijk up to date te houden. Wanneer er bijvoorbeeld voor jouw pc of telefoon een nieuwe update beschikbaar is, werk deze dan ook zo snel mogelijk bij in plaats van het constant uit te stellen. Met bijgewerkte systemen en software ben je weer een stap verder met veilig internet!

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Maak gebruik van sterke wachtwoorden. Deze zijn natuurlijk wat lastiger om te onthouden maar maken jouw internet veiligheid een stuk beter. Internetcriminelen gebruiken programma’s waarbij ze in een paar seconden duizenden wachtwoorden kunnen proberen bij bijvoorbeeld jouw e-mailadres. Zij weten de meest gebruikte wachtwoorden en helaas is het dan ook zo, wanneer ze dit soort programma’s loslaten op grote aantallen e-mailadressen, het altijd wel een aantal keer raak. Zorg ervoor dat jij daar niet tussen zit! Veelgebruikte wachtwoorden zijn bijvoorbeeld: 123456, qwerty of welkom. Ook wachtwoorden met persoonsgegevens zoals je geboortedatum zijn minder veilig.

Het veiligst om verschillende, sterke wachtwoorden te gebruiken met hoofdletters, kleine letters, leestekens en getallen. Uiteraard is het lastig om veel verschillende wachtwoorden te onthouden, hiervoor kan een wachtwoordmanager een oplossing zijn.

5. Denk goed na over wat je deelt op internet

Verschillende platformen en vooral social media slaan enorm veel data op. Denk dan ook altijd goed na bij alles wat je deelt of je dit met iedereen zou willen delen. Een mooi voorbeeld is het plaatsen van foto’s op social media. Het is natuurlijk leuk om te laten zien dat je op een feestje bent en dit met bekenden te delen. Helaas is het zo bij de meeste social media dat zij vanaf dat moment eigenaar zijn van deze foto en het erg lastig is om deze foto nog te verwijderen.

Het kan lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld later in een sollicitatie gesprek nog eens geconfronteerd wordt met deze foto. Ook het plaatsen van reacties op bijvoorbeeld nieuwswebsites is iets waar je goed over na moet denken. Het is leuk om je mening te geven maar er zijn ook situaties waarin je deze misschien liever voor jezelf had gehouden.

6. Let op privacy bij platformen die u gebruikt

Naast het delen van informatie is het goed om eens na te gaan welke platformen je gebruikt en of de voorwaarden hiervan voor jou wel acceptabel zijn. Het is heel verleidelijk om allerlei social media te gebruiken omdat je vrienden en collega’s dit ook doen. Toch is het van belang dat je voor jezelf bepaald of de voorwaarden van deze platformen wel acceptabel zijn en er wellicht een beter alternatief is.

Ik raad aan eens zelf een kort onderzoek te doen op internet naar wat partijen als WhatsApp, Facebook/Instagram en Tik Tok met data mogen doen en voor jezelf te bepalen of je hier aan mee wilt werken. Er zijn voldoende vergelijkbare platformen die je privacy beter waarborgen maar helaas zijn deze nog een stuk minder bekend. Daar probeert onder andere deze website verandering in te brengen!

7. Download alleen bestanden van vertrouwde bronnen

Zoals eerder aangegeven kunnen bestanden mogelijk malware bevatten. Mijn advies is dan ook om alleen te downloaden van bronnen die je vertrouwd. Download dan ook nooit bestanden in bijvoorbeeld e-mails waarvan je de afzender niet kent.

8. Gebruik alleen websites met een beveiligde verbinding, een slotje

Een beveiligde verbinding herken je in de browser aan het slotje linksboven. Hier kun je op klikken voor details. Een beveiligde verbinding is altijd belangrijk maar al helemaal wanneer je op een webshop zit waarop je wellicht iets gaat kopen. Een beveiligde verbinding zorgt ervoor dat er op een veilige manier data kan worden uitgewisseld tussen jou, de verkoper en je bank. Wanneer een verbinding onveilig is geeft dit kansen voor hackers. Mijn advies is om een onveilige website zo snel mogelijk te verlaten en verder te zoeken naar een alternatief die je meer internet veiligheid geeft.

9. Deel wachtwoorden en gegevens met niemand

Wellicht een open deur. Toch komt het in praktijk vaak voor dat iemand even een wachtwoord deelt met bijvoorbeeld zijn of haar partner. Zo kan het zijn dat je jouw creditcard geeft aan je partner zodat deze een reis kan boeken. Nu is je partner uiteraard te vertrouwen, maar het kan toevallig zo zijn dat er al een virus op zijn computer staat en dat zo internetcriminelen toegang krijgen tot jouw creditcardgegevens, met alle gevolgen van dien. Gewoon niet doen is dus het devies!

10. Maak alleen gebruik van internet vanaf eigen, goed beveiligde apparaten.

Wanneer je bovenstaande tips volgt en zorgt voor een veilig, up-to-date systeem, met antivirussoftware en een VPN-verbinding is jouw computer al goed beschermt. Uiteraard is het advies om dan ook zo veel mogelijk gebruik te maken van dit systeem, zeker wanneer je bijvoorbeeld bankzaken gaat doen. Onthoud dat wanneer je even snel gebruik maakt van de laptop van een vriend, hij misschien minder bezig is met online veiligheid. Zo kan het zijn dat hij zijn laptop gebruikt voor het downloaden van illegale games, en hierdoor een virus bevat.

Met bovenstaande tips is je internet veiligheid al voor een groot deel gewaarborgd. Je kunt dan met een gerust hart gebruik maken van alles wat het internet te bieden heeft!

Scroll naar boven
Scroll naar top