Privacy cloud oplossingen

Privacy en cloud oplossingen, gaat dat samen? Cloud diensten zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Deze diensten kennen vele toepassingen maar maken het met name mogelijk om op afstand en vanaf verschillende systemen toegang te krijgen tot je documenten in de cloud omgeving. Met de enorme groei van thuiswerken in is cloud opslag dan ook nog populairder geworden. Daarnaast is het vaak zo dat je via cloud oplossingen met meerdere personen tegelijk in documenten kan werken, dit kan erg handig zijn.

Natuurlijk is het wel zo dat hierdoor andere mensen bij je documenten moeten kunnen. Ook moet de cloud omgeving, en de bestanden die hierop staan, ergens gehost worden. Hierdoor ontstaat de vraag hoe het gesteld is met de privacy rondom cloud oplossingen. Hoe veilig cloud opslag is en hoe je jouw privacy en veiligheid zo veel mogelijk kan waarborgen lees je op deze pagina. Vier van de meest populaire cloud oplossingen worden onder de loep genomen: Google Drive, Microsoft One Drive, Apple’s iCloud en Dropbox. Tot slot wordt een top 3 van cloud diensten behandeld die zich profileren door hun privacy gerichte aanpak.

Google Drive privacy en veiligheid | Hoe veilig is Google Drive?

Google drive is de clouddienst van techgigant Google. Naast het opslaan van je bestanden is het ook mogelijk om nieuwe of bestaande documenten te bewerken via programma’s zoals Spreadsheets, Docs en Sheets. Deze programma’s werken erg goed en gebruiksvriendelijk en zijn middels een Google Account gratis in gebruik. Door deze functies, en omdat het gratis is, is Google Drive dan ook erg populair. Maar hoe zit het eigenlijk Google Drive haar privacy en veilgheid?

Google drive bestanden zijn zowel in-transit als at-rest versleuteld. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld hackers niet zomaar je bestanden kunnen lezen omdat deze gecodeerd zijn. Echter, uiteraard sla je jouw data bij Google op. Google drive heeft meer dan 1 miljard gebruikers en samen vormen deze dan ook een enorme bron van data. Het is algemeen bekend dat Google data gebruikt om gedrag van gebruikers te voorspellen en zo gerichte advertenties kan verkopen. Mocht jij het niet wenselijk vinden dat Google inzicht heeft in jouw bestanden dan zal je uiteraard Google drive niet moeten gebruiken, maar kiezen voor een alternatief dat niet het verkopen van advertenties op basis van data als verdienmodel heeft.

Mocht je toch Google Drive willen gebruiken dan zijn er een aantal tips om de Google Drive privacy en veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen. Allereerst is natuurlijk de toegang tot je drive van belang. Je Google account en privacy en beveiligingsinstellingen hiervan zijn dan ook van toepassing op Google Drive. Mijn advies is om altijd tweefactorauthenticatie in te stellen. Hierdoor heb je naast je wachtwoord ook een code nodig die naar je mobiel gestuurd wordt om in te loggen. Dit maakt het uiteraard al een stuk lastiger voor derden om bij je gegevens te komen. Wanneer jij vanaf een systeem dat niet van jezelf is inlogt, vergeet dan ook niet weer uit te loggen, dit voorkomt dat een ander die op dit systeem werkt bij jouw documenten kan.

Een ander belangrijk aspect is het zorgvuldig omgaan met het delen van bestanden. Het delen van bestanden is erg handig voor bijvoorbeeld het samenwerken in een document, maar vaak worden bestanden en mappen door elkaar gehaald door gebruikers. Hierdoor kan het zijn dat jij per ongeluk een map deelt in plaats van een bestand en dit kan zeer nadelige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een factuur die je wilt delen met je klant, maar per ongeluk deel je de map met alle facturen waardoor je zelf privacy gevoelige informatie met derden deelt. Let bij het delen van bestanden ook op de rechten die je toekent, wil jij bijvoorbeeld dat de ontvanger alleen kan lezen of ook kan bewerken?

Ook is het raadzaam om de instellingen in Google drive eens zorgvuldig na te lopen om zo veilig mogelijk om te gaan met Google Drive privacy. Zo is er een functie in te schakelen om offline te werken. Dit kan erg handig zijn, maar hiervoor moeten je bestanden natuurlijk wel eerst overgezet worden naar je systeem. Doe dit dan ook alleen bij je eigen laptop en wanneer je er zeker van bent dat deze goed beveiligd is. Ook kan je in je instellingen onder apps beheren zien welke apps toegang hebben tot Google Drive, en dus ook tot bestanden. Loop deze lijst kritisch na en zorg ervoor dat hier alleen partijen tussen staan waarvoor toegang echt noodzakelijk is voor jouw persoonlijke gebruik.

Microsoft One Drive privacy en veiligheid | Hoe veilig is One Drive?

Microsoft’s tegenhanger van Google Drive is One Drive. One drive is een cloud omgeving waarop je bestanden kan opslaan, bewerken of back-ups kan maken. Documenten kunnen aangemaakt en/of bewerkt worden met office voor web programma’s zoals bijvoorbeeld Word of Powerpoint, de enige voorwaarde is een Microsoft account. Microsoft One Drive is dan ook een populaire cloud oplossing en is tot 2GB opslag gratis. Wanneer meer opslag noodzakelijk is kost dit een aantal euro’s per maand. Erg handig dus een gratis clouddienst waarin je ook kan werken, maar hoe zit het met Microsoft One Drive haar privacy en veiligheid?

In principe is One Drive goed beveiligd. Het gaat er vooral om dat je zelf verstandig om gaat met toegang tot jouw drive. Het is dan ook raadzaam om een sterk wachtwoord te kiezen en tweevoudige verificatie in te stellen. Hierdoor is naast je wachtwoord een tweede gegeven nodig. Hiervoor kun je kiezen uit een code die wordt gestuurd naar je mobiel, een vingerafdruk of een extra pincode.

De beveiliging is dus goed op orde maar wat betreft privacy staat je data natuurlijk op Microsoft haar server. Microsoft geeft zelf aan dat technici toestemming moeten vragen, en een goede reden moeten hebben, om bij je drive te kunnen om bijvoorbeeld een probleem op te lossen. Dit klinkt mooi, maar het feit is dus wel dat zij bij je data kunnen. De privacy van One Drive is dus vergelijkbaar met die van Google. Je privacy is vooral in het geding omdat je data op een server zet van deze techgiganten. Mocht jij gebruik willen maken van een echt privacy gerichte cloudoplossing, dan is het advies te zoeken naar een aanbieder die niet bij jouw bestanden komt. Later in dit artikel behandelen we deze privacy cloud alternatieven.

iCloud privacy en veiligheid | Hoe veilig is iCloud?

ICloud is Apple’s cloud omgeving. Eigenaren van Apple producten kunnen hier met hun Apple ID gebruik van maken en vaak is het dan zo dat backups van bijvoorbeeld foto’s van iPhones belanden in de iCloud. Naast foto’s kan iCloud allerlei bestanden en backups bevatten. Door de iCloudhack in 2014, ook wel bekend als celebgate of the fappening, werd pijnlijk duidelijk wat de gevolgen kan zijn als iemand anders toegang kan krijgen tot je cloud opslag, of in dit geval iCloud. Door deze hack belandde privéfoto’s, waaronder naaktfoto’s, van verschillende beroemdheden op het internet. Sindsdien is een terechte vraag dan ook hoe het gesteld is met de veiligheid en privacy van iCloud.

Na dit incident heeft Apple maatregelen getroffen en is het flink verbeterd op het gebied van veiligheid. Zo zijn alle bestanden in de iCloud end-to end encrypted. In tegenstelling tot bovenstaande cloud diensten, heb alleen jijzelf toegang tot je cloud. Dit kan alleen wanneer je bent ingelogd met je Apple ID vanaf een apprataat van jou zelf. In Tegenstelling tot Google Drive en Microsoft One, geeft Apple aan ook zelf niet bij jouw cloud te kunnen. Om gebruik te maken van end-to-end versleuteling moet tweefactor authenticatie zijn ingeschakeld en mijn advies is dan ook altijd om dit te doen.

Van de grote aanbieders voor cloud oplossingen is iCloud een relatief privacy bewuste oplossing. Toch is het advies iCloud alleen te gebruiken als je al gebruik maakt van Apple apparaten en dit dus ook een hoop gemak oplevert. Wanneer je geen Apple apparaat hebt kan je wel gebruik maken van ICloud via web-only access, maar kan je beter direct gebruikt gaan maken van een privacy cloud dienst.

Dropbox privacy en veiligheid | Hoe veilig is Dropbox?

Dropbox is een cloud omgeving die voornamelijk gebruikt wordt om bestanden op te slaan. Ook dropbox biedt gratis cloud opslag aan genaamd Dropbox Basic. Wanneer we kijken naar de veiligheid zien we dat Dropbox data versleuteld, zowel wanneer een bestand is opgeslagen als tijdens het versturen. Echter, het versleutelen van data doen alle bovenstaande cloud oplossingen. Het versleutelen van data zou je kunnen vergelijken met je data in een kluis opslaan. Het gaat er dan natuurlijk wel om wie de sleutel heeft. Net als bij Google Drive en Microsoft One Drive heeft Dropbox zelf ook toegang tot jouw bestanden.

Indien gevraagd kunnen zij data uitleveren aan bijvoorbeeld overheden. Ook is het opvallend dat Dropbox erg veel gegevens verzamelt om “services te bieden, verbeteren, beschermen en promoten”. In Dropbox haar privacy statement staat aangegeven dat het hier onder andere gaat om accountgegevens, je bestanden, contactpersonen, informatie over gebruik en apparaat informatie. Qua privacy is Dropbox dus absoluut niet de beste keuze. De combinatie van encrypted data en de mogelijkheid om in te loggen via tweestapsvertificatie maken Dropbox wel relatief veilig.

Wanneer je een privacy gerichte cloud oplossing zoekt is het raadzaam om te kijken naar onderstaande alternatieven.

Privacy cloud oplossingen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is data vrijwel altijd encrypted en is veiligheid vaak goed op orde bij cloud diensten. Waar vooral nog verbetering mogelijk is, is op het gebied van privacy. Wanneer je gebruik maakt van bovenstaande cloud oplossingen worden je bestanden daar ook gehost. Van de bovenstaande vier partijen is Apple’s iCloud de enige partij die uitspreekt niet bij je bestanden te kunnen.

Rekening houdend met veiligheid en privacy hebben wij een top 3 privacy cloud oplossingen opgesteld die je hieronder kan vinden. Deze lijst is vooral relevant wanneer naast veiligheid ook privacy voor jou erg belangrijk is. Aangezien je op je cloud persoonlijke bestanden opslaat is het zeer belangrijk om een cloud oplossing te kiezen die deze privacy biedt.

1. Nextcloud

Zoals aangegeven is het probleem met privacy en cloud diensten vaak dat jouw data elders in een cloud staat opgeslagen en gehost wordt. Een voor de hand liggende oplossing voor dit probleem is natuurlijk om de cloud in eigen beheer te hosten, of te hosten op een server na keuze. Beide opties zijn mogelijk met Nextcloud! Met Nextcloud kan je zelf kiezen op welke server je data gehost wordt en hierdoor is het de meest privacy vriendelijke cloud oplossing. Jij kan dus zelf kiezen waar je data gehost moet worden, denk hierbij aan je huis, bedrijf of een provider of data center die jij vertrouwd. Kijk op de website van Nextcloud voor de functies en pakketten.

Wij zien Nextcloud als meest privacy vriendelijke en veilige cloud oplossing!

2. Sync

Een ander alternatief voor Nextcloud is Sync. Ook Sync is end-to-end encrypted en 100% privé. In tegenstelling tot Nextcloud is het bij Sync wel zo dat de data bij hun zelf gehost wordt. De reden dat we Sync toch adviseren is omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om zelf een cloud te hosten. Hierdoor is Sync voor de meeste particuliere gebruikers het beste alternatief voor Nextcloud.

Wanneer je cloud elders gehost wordt gaat het erom dat dit een zo privacy bewust mogelijke partij is en dat is Sync! De servers van Sync staan namelijk in Canada en hierdoor is de zeer strenge Canadese privacy wetgeving PIPEDA (Personal Information Protection and Electronic Documents Act) van toepassing. Doordat Sync ook in de Europese Unie actief is komt deze Canadese regelgeving bovenop de in Europe geldende GDPR.

3. Tresorit

Heb je geen mogelijkheid om zelf je cloud te hosten en heb je liever dat de server wat dichter bij huis staat, dan in Canada dan is Tresorit een alternatief. Ook Tresorit biedt een volledig encrypted omgeving. Dit wil zeggen dat zowel opgeslagen data als data die je verzendt volledig gecodeerd is. Tresorit is gevestigd in Zwitserland waar toegang tot servers zeer steng geregeld is via de daar geldende privacy wetgeving. Naast Nextcloud en Sync is Tresorit dus een goed alternatief voor wie gebruik wilt maken van privacy cloud diensten.

Wil jij naast privacy cloud weten hoe jij veiliger kan internetten? Lees dan snel onze top 10 tips voor veilig internet!

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar top