Internet Privacy

Internet privacy is een populair thema. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met online privacy. De voornaamste reden is dat niet iedereen blij is dat, met name big-tech bedrijven, voor allerlei doeleinden data opslaan. Met deze data kan een profiel van jou worden gemaakt en dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor advertenties. Een combinatie van allerlei data-bronnen kan zeer persoonlijke informatieprofiel vormen. Denk bijvoorbeeld aan medische zoekopdrachten, actief zijn op datingsites en/of je politieke voorkeur. Ik ben van mening dat dit allemaal persoonlijke informatie is die je niet met anderen zou moeten delen.

Hierboven vind je een aantal knoppen met onderwerpen die verder worden uitgelicht op de achterliggende pagina. Op deze pagina geef ik de voornaamste bronnen aan van het internet waar data over jouw internetgebruik wordt verzamelt. Ook geef ik privacy vriendelijke alternatieven van deze bronnen. Door deze alternatieven te gebruiken kan je internet privacy al een stuk beter worden gewaarborgd.

Online privacy en uw internet provider

Wanneer je een webpagina opvraagt geeft jouw apparaat een signaal naar je wifi router om deze webpagina op te halen. Allereerst komt data over je internetgebruik en pagina’s die je bezoekt dus ook bij jouw internet provider terecht. Het is altijd een goed idee om eens na te gaan waar deze data opgeslagen wordt en waar de internet provider deze data voor mag gebruiken.

Daarnaast kan een VPN verbinding je gegevens anonimiseren. Normaal gesproken vraag je een pagina op door middel van jouw persoonlijke IP-adres, en kan deze pagina dus ook aan jouw als gebruiker worden gekoppeld. Wanneer je gebruikt maakt van een VPN-verbinding krijg je een IP-adres toegewezen die niet naar je locatie te herleiden is, ook niet door de internetprovider. VPN is een must voor online privacy, lees dan ook de pagina over vpn.

Online privacy en browsers

Een ander aspect is je browser. Door je browser kan door middel van cookies, tracking pixels en uw browsegeschiedenis een uitgebreid profiel worden opgebouwd. Deze tracking kun je al enigszins beperken door eens kritisch door de browserinstellingen te lopen. Het verschil in privacy waarborging is groot tussen verschillende browsers. Meer informatie over privacy browsers zoals Brave is te lezen op de pagina over anoniem surfen.

Internet privacy en zoekmachines

Ook je zoekopdrachten worden opgeslagen. Enerzijds om je van persoonlijke zoekresultaten te voorzien maar ook om een profiel op te stellen om bijvoorbeeld te weten in welke producten je geïnteresseerd bent. Veel mensen zoeken bijvoorbeeld in Chrome, via Google, terwijl zijn ingelogd zijn in hun Google account. Hiermee geef je Google de beschikking over zeer veel data. Een aantal mensen vinden dit geen probleem. Zelf vind ik het vooral belangrijk dat een gebruiker zich hier wel meer bewust van wordt. Een privacy vriendelijke zoekmachine die geen profiel opbouwt is DuckDuckGo. Meer informatie over privacy zoekmachines en DuckDuckGo is te lezen op de pagina over anoniem surfen.

Internet privacy en e-mail

E-mail is natuurlijk ook een erg persoonlijk medium. Logisch dat veel mensen niet willen dat een emailproviders meekijken van wie jij mailtjes ontvangt. Ook mailboxen vormen helaas een interessante bron van data voor big-tech bedrijven. Een e-mail provider die privacy zeer hoog in het vaandel heeft is Proton Mail. Via Proton mail worden berichten standaard versleuteld verzonden. Berichten zijn dus alleen te lezen voor jou, en voor de ontvanger. Lees meer in het artikel over privacy email.

Internet privacy op social media

Kort gezegd is het vrijwel onmogelijk om privacy vriendelijk gebruik te maken van social media. Het primaire verdienmodel van de meeste social media is het verkopen van advertenties en advertentieprofielen. Meestal geven gebruikers van social media veel persoonlijke informatie cadeau door zelf een profiel aan te maken. Eigenlijk is het enige privacy vriendelijke advies voor social media om deze gewoon niet te gebruiken of geen account aan te maken. Ook doen apps van social media op smartphones een flinke inbreuk in je privacy. Een privacy bewuste internetgebruiker gebruikt geen social media.

Scroll naar boven
Scroll naar top