spyware

Wat is Spyware?

Wat is spyware? Spyware is helaas een steeds vaker voorkomende bedreiging op het internet. Op deze pagina leg ik uit wat spyware is, hoe het werkt en hoe jij je kan beschermen tegen spyware.

Spyware betekenis

Spyware is een verzamelnaam voor kwaadaardige software die als doel heeft om gegevens te verzamelen over de gebruiker en deze informatie doorstuurt naar een externe partij. Doorgaans ontvangt de internetcrimineel die deze gegevens verzamelt en doorstuurt hier een vergoeding voor. Helaas is deze industrie erg lucratief waardoor het plaatsen van spyware op computersystemen, maar ook spyware op telefoons, een interessant verdienmodel is geworden voor internetcriminelen.

wat-is-spyware

Hoe werkt spyware

Spyware wordt, net als bij andere vormen van malware, op jouw systemen geïnstalleerd zonder dat je hier weet van hebt. Spyware kan bijvoorbeeld zijn toegevoegd aan bestanden die je (illegaal) download. Ook kan spyware worden geïnstalleerd wanneer je andere software installeert en hier toestemming voorgeeft via het accepteren van algemene voorwaarden. Spyware kan ook zijn toegevoegd aan e-mails van onbetrouwbare bronnen.

Samengevat kan spyware pas zijn werking doen wanneer het op de ├ę├ęn of andere manier toegang heeft tot jouw computer en/of telefoon en ge├»nstalleerd wordt. Helaas heb je dit meestal zelf niet in de gaten. Eenmaal ge├»nstalleerd draait de software ongemerkt op de achtergrond en begint het met allerlei gegevens van jouw te verzamelen. Voorbeelden van zaken die spyware kan uithalen zijn onder andere het maken van screenshots en het verzamelen van allerlei gegevens. Voorbeelden van deze gegevens zijn aanmeldgegevens voor systemen, e-mailadressen, informatie uit internetformulieren en creditcardgegevens.

Spyware voorkomen en bescherming tegen spywware

Nu je weet wat spyware is en hoe het werkt is het logisch dat je er alles aan moet doen om je te beschermen tegen spyware. Er zijn een aantal manieren om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van spyware. Deze manieren heb ik uitgewerkt in een top 3 tips tegen spyware.

1 – Download alleen bestanden uit betrouwbare bronnen

Download nooit bestanden van bronnen die je niet kent, je weet immers nooit wat er allemaal toegevoegd is aan deze bestanden. Dit geldt dus voor het downloaden van programma’s, muziek, games enzovoorts. Download ook nooit bestanden uit bijlages in e-mails waar u de afzender niet van kent.

2 – Zorg voor up-to-date systemen

Spyware en andere vormen van malware kunnen ook door een beveiligingslek op jouw systemen geplaatst worden. Zorg dan ook dat jouw systemen en programma’s die je gebruikt altijd up to date zijn en dus ook opgewassen zijn tegen de nieuwste vormen van spyware. Ook is het van belang enkel gebruik te maken van goed beveiligde netwerken.

Extra tip: Wanneer jij maximaal beschermt wilt zijn op wifi-netwerken is het raadzaam om gebruik te maken van een vpn verbinding. Een vpn verbinding zorgt er onder andere voor dat jouw gegevens versleuteld worden alvorens ze het internet op gaan. Hierdoor kan een hacker met toegang tot het netwerk dus niet jouw gegevens uitlezen. Bekijk ook mijn pagina over VPN.

3 – Zorg voor goede antivirussoftware

Spyware kan voorkomen worden door allereerst zelf verstandig om te gaan met internet zoals in de eerste twee tips uitgelegd. Daarnaast is er nog een enorm handig hulpmiddel in de trend van antivirussoftware. Antivirus biedt bescherming tegen allerlei vormen van malware waaronder spyware. Goede anitivruspakketten zijn in staat om in te grijpen wanneer je dreigt spyware te installeren. Mocht jij per ongeluk al spyware op je systeem hebben staan dan is de virusscanner van deze software in staat spyware te detecteren en op een juiste manier te verwijderen. Bekijk hier wat de beste antivirus voor jou is!

spyware-voorkomen

Door het opvolgen van bovenstaande tips is de kans dat jij slachtoffer wordt van spyware erg klein geworden!

Scroll naar boven
Scroll naar top