ransomware

Wat is Ransomware

Wat is ransomware? Ransomware, ook wel bekend als gijzelsoftware, is een soort software dat gebruikt wordt door intenetcriminelen. Op deze pagina ontdek je wat ransomware is, hoe ransomware werkt en wat je kan doen om ransomware aanvallen op jouw systemen te voorkomen.

Ransomware betekenis

Vrij vertaald is de betekenis van ransomware gijzelsoftware. Ransomware is een vorm van malware waarbij een document of systeem wordt gegijzeld. Meestal moet er een betaling worden verricht om weer in je eigen systeem en/of documenten te kunnen. Ransomware is helaas geliefde software onder internetcriminelen omdat consumenten en bedrijven bereid zijn flinke bedragen te betalen om er vanaf te komen, zeker wanneer het waardevolle documenten betreft.

antivirus-reviews

Hoe werken ransomware aanvallen?

Ransomware aanvallen werken als volgt. Allereerst raakt een systeem, net als bij andere vormen van malware, geïnfecteerd met de ransomware. Ransomware komt voornamelijk op systemen door beveiligingslekken, te downloaden van onbetrouwbare bronnen waaronder e-mail, of door algemene voorwaarden van andere software te accepteren waar ransomware in verscholen zit.

Zoals gezegd wordt met deze ransomware een computer, bestand, of een combinatie hiervan gegijzeld. Vaak merk je slachtoffer te zijn wanneer je jouw computer opstart. Er volgt dan een melding dat je computer is gehackt en dat je moet betalen om te ontgrendelen. Meestal is deze betaling in cryptovaluta zoals Bitcoin. De software geeft aan dat je een code ontvangt na betaling waarmee je jouw systeem weer kan ontgrendelen.

Als je deze betaling al zou doen kan het helaas ook nog zo zijn dat de codes niet werken. Ook wil het nog weleens gebeuren dat de code wel werkt maar dat de ransomware niet verwijderd wordt. Het gevolg is dat enige tijd later de computer opnieuw gehackt is en er weer een betaling nodig is om te ontgrendelen.

Slachtoffer worden van ransomware is dus iets wat je absoluut wilt voorkomen.

Ransomware voorkomen

Helaas is het zo dat het zo dat je ransomware voorkomen nooit met 100% zekerheid lukt. Wel kan je diverse stappen ondernemen waarmee jij de kans om slachtoffer te worden van ransomware enorm klein maakt. Om ransomware te voorkomen geef ik 3 tips.

1 – Zorg voor goede antivirus

Om ransomware en andere vormen van malware te voorkomen is goede antivirus een must. Goede antivirussoftware met firewall is in staat om in te grijpen op het moment dat je ransomware dreigt te installeren. Op deze manier kan ransomware worden voorkomen alvorens het schade aanricht. Mocht er al ransomware op jouw systemen staan dan is de virusscanner, die onderdeel is van vrijwel alle antiviruspakketten, in staat deze ransomware te detecteren. Ook kan antivirussoftware de gijzelsoftware vervolgens op de juiste manier verwijderen. Bekijk hier wat de beste antivirus voor jou is.

2 – Voorkom datalekken

Een datalek kan een ingang vormen om jouw systeem te infecteren met gijzelsoftware. Dit datalek kan in het besturingssysteem en/of andere software op je systeem zitten. Zorg er daarom voor dat systeem en software altijd over de nieuwste updates beschikken. Deze updates bevatten vaak belangrijke software om je systeem veilig te houden.

Ook kan het zijn dat een hacker toegang heeft tot het netwerk waar jij je op bevind. Zorg daarom dat je zoveel mogelijk internet op netwerken met goede wifi beveiliging. Mocht jij buiten de deur, bijvoorbeeld in een restaurant, werken, zorg dan altijd voor een vpn verbinding. VPN heeft enorm veel functies die bijdragen aan je internet privacy. Wat in dit geval van belang is, is dat VPN je gegevens versleuteld alvorens ze het web op gaan. Al zou een hacker toegang hebben tot het netwerk dan kan hij wanneer je goede vpn software hebt jouw gegevens nog niet uitlezen. Bekijk hier wat de beste vpn is.

3 – Download alleen van betrouwbare bronnen

De meeste slachtoffers van malware en spyware lopen dit op met illegale downloads. Dit is niet om je af te schrikken maar vaak kan op bijvoorbeeld torrent-netwerken van alles worden geplaatst. Over het algemeen worden bestanden op dit soort netwerken niet of nauwelijks gecheckt in tegenstelling tot legale, vaak betaalde, alternatieven. Wees dus voorzichtig met downloaden en download alleen bestanden van bronnen die je vertrouwd.

Dit is ook van toepassing op e-mail. Spyware kan zijn toegevoegd aan documenten in bijlages. Open dan ook alleen mails, en download alleen bijlagen, van afzenders die je vertrouwd.

wat-is-malware

Met bovenstaande tips is de kans dat je slachtoffer wordt van ransomware erg klein. Bekijk ook onze veilig internet top 10 tips.

Scroll naar boven
Scroll naar top