ProtonVPN Review 2024

ProtonVPN is een relatief nieuwe VPN aanbieder die steeds meer bekendheid geniet. In 2014 werd Protonmail opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot de nummer één aanbieder van privacy e-mail. Privacy en internetveiligheid zijn dan ook belangrijke kernwaarden van Proton. Niet geheel onlogisch dat in 2017 als onderdeel van Proton de VPN oplossing ProtonVPN volgde. Hoe ProtonVPN presteert nemen we onder de loep in deze ProtonVPN review.

Eindoordeel ProtonVPN Review

Beoordeling 8.5

Betrouwbaarheid9
Snelheid8
Servers9
Gebruiksgemak8
Prijs8.5

Hoe betrouwbaar is ProtonVPN? – Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid is één van de belangrijkste criteria voor vpn oplossingen. VPN heeft immers als doel bij te dragen aan veiliger internet en meer privacy. Eén van de speerpunten van ProtonVPN is het no log beleid. Dit houdt in dat er geen logs worden bijgehouden over je internetgebruik. Hierdoor is je privacy op internet beter gewaarborgd. Hier moet wel een kanttekening bij worden geplaatst. Het enige wat ProtonVPN wel bijhoudt zijn connection logs. Deze zijn noodzakelijk om het gebruik van je account mogelijk te maken. Hiermee kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat je meer dan het maximum aantal apparaten gebruik kan maken van ProtonVPN, hierover later meer. Wanneer je inlogt worden alle eerder opgeslagen connection logs automatisch verwijderd.

Proton is gevestigd in Zwitserland wat zeer gunstige regelgeving heeft rondom privacy. In Zwitserland hoeven bedrijven bijvoorbeeld geen persoonlijke data van klanten te bewaren. Mocht een partij, bijvoorbeeld een overheid, deze informatie toch opvragen dan is hier toestemming voor nodig van een Zwitserse rechter. Proton geeft aan dat dit tot op heden slecht één keer is gebeurd en dat er toen, door het no log beleid, geen data te overhandigen was.

ProtonVPN maakt enkel gebruik van de best mogelijke protocollen namelijk IKE2v/IPSec en OpenVPN. Deze protocollen zijn beter dan goedkopere oplossingen zoals PPTP en/of L2TP/IPSec. Er zijn dus wat minder protocollen dan bij de meeste andere aanbieders, maar aangezien dit wel de beste zijn zien wij dit niet als negatief. Proton geeft zelf aan geen andere protocollen te gebruiken omdat deze niet aan hun veiligheidseisen voldoen.

ProtonVPN wil dus alleen het allerbeste en behoort wat betreft betrouwbaarheid dan ook tot de top van de VPN aanbieders!

Hoe snel is ProtonVPN? – Snelheid

Het gebruik van VPN gaat altijd ten koste van je internetsnelheid. Wat betreft een oordeel over de snelheid van VPN providers is het belangrijk dat dit snelheidsverlies zo veel mogelijk beperkt wordt. De snelheid van de VPN verbinding hangt ook af van de snelheid van de server en de locatie. Door het uitgebreide aanbod van servers zijn er altijd voldoende snelle servers aanwezig. Van de geteste servers waren verbindingen met zowel Amerikaanse als Nederlandse servers ruim voldoende om prima te kunnen surfen, streamen en downloaden.

Voor de gratis versie van ProtonVPN kan snelheid wel een issue zijn. Het gratis pakket heeft een iets tragere verbinding maar ook een veel minder groot server aanbod. Doordat de gratis versie erg populair is zijn de hierbij aangeboden servers zwaar bezet wat de snelheid niet ten goede komt.

Ook biedt ProtonVPN in een aantal pakketten de mogelijkheid om gebruik te maken van SecureCore servers. SecureCore servers bieden een extra beschermingslaag doordat er verbinding wordt gemaakt met een extra server. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een Nederlandse server met SecureCore zal er eerst verbinding worden gemaakt met een Ijslandse server. Uiteraard gaat dit wel ten koste van de snelheid. Voor alledaags gebruik is dit snelheidsverlies nog acceptabel maar wanneer je bijvoorbeeld via je VPN buitenlandse Netflix streamt kan je hier wel hinder van ondervinden.

Hoe zijn de servers van ProtonVPN? – Servers

Het aantal servers waar je gebruik van kan maken bij ProtonVPN hangt af van je abonnement. Proton beschikt over meer dan 1200 servers in meer dan 55 verschillende landen. Hiermee beschikt het over één van de grootste server aanboden in de VPN markt. Van hoeveel servers jij gebruik kan maken hangt echter wel af van je abonnement. Wanneer je gebruik maakt van het gratis pakket kan je bijvoorbeeld slechts gebruik maken van 3 servers in 17 landen. De verschillende pakketen worden later toegelicht.

Zoals eerder aangegeven zijn de servers snel en is er de mogelijkheid gebruik te maken van SecureCore. Bij SecureCore maak je verbinding via twee servers om voor een extra beschermlaag te zorgen. Hierbij is het wel zo dat niet alle combinaties mogelijk zijn. De SecureCore server bevind zich in Ijsland, Zweden of Zwitersland. Welke je krijgt toegewezen hangt van van de reguliere server waar jij voor kiest. Kies jij bijvoorbeeld de Nederlandse server dan gaat dit via Ijsland. SecureCore is een extra toepassing en niet verplicht te gebruiken.

Afhankelijk van je abbonnement zijn er servers beschikbaar in 3, 40+ of 55+ landen. De betaalde accounts (40 of 55+ landen) bevatten alle landen die je normaal gesproken zou willen gebruiken.

Hoe gebruiksvriendelijk is ProtonVPN? – Gebruiksgemak

ProtonVPN is op vrijwel elk apparaat te gebruiken. Zo worden Windows, Mac en Linux systemen ondersteunt. Ook zijn er apps beschikbaar voor Android en iPhone. ProtonVPN is makkelijk te installeren en de software is, in tegenstelling tot de meeste VPN oplossingen, in het Nederlands te gebruiken.

De interface werkt erg intuïtief. Je kan op een wereldkaart kiezen met welke server jij verbinding wilt maken en snel verbinden. Op deze manier kan je zeer snel op een gebruiksvriendelijke manier gebruik maken van de voordelen die vpn biedt. Mocht jij gebruik willen maken van toepassingen zoals SecureOS of always-on dan kan je dit inschakelen bij de instellingen.

Mocht je er toch er niet uitkomen dan is er zeer veel informatie terug te vinden in de FAQ en de knowledge base op de website van Proton. Hier is vrijwel alles te vinden maar indien nodig is er ook nog een klantenservice. De klantenservice werkt wel wat omslachtiger dan die van andere VPN providers. Er is bijvoorbeeld geen live-chat en het stellen van vragen gaat via formulier en e-mailadres. Het duurt dan ook wat langer dat je antwoord krijgt op je vragen dan wat je wellicht van andere VPN-providers gewend bent.

Wat kost ProtonVPN? – Prijs

ProtonVPN heeft verschillende pakketten beschikbaar. Uniek voor ProtonVPN is dat zij ook een gratis versie hebben genaamd ProtonVPN Free. Mocht jij nog helemaal geen VPN hebben dan is dit een prima pakket om mee te beginnen. Het grootste voordeel van de betaalde pakketten zijn hogere serversnelheden en het grotere serveraanbod.

Na ProtonVPN Free volgt ProtonVPN Basic voor €4,- per maand. Bij dit pakket heb je keuze uit meer dan 350 servers uit meer dan 40 landen. Ook kun je met twee apparaten gebruik maken van dit abonnement. Tot slot is er het ProtonVPN Premium account voor €8,- per maand. Naast het nog ruimere serveraanbod van meer dan 1200 servers uit meer dan 55 landen kan je met tien apparaten gebruik maken van dit abonnement. Daarnaast zijn streamingdiensten ondersteund wat dit abonnement geschikt maakt om bijvoorbeeld buitenlandse Netflix te bekijken.

Mocht jij ook gebruik willen maken van privacy email oplossing Protonmail dan kan je kiezen voor een Proton Visionary abonnement.

Netflix streamen met ProtonVPN

VPN is voornamelijk geschikt voor het verbeteren van je internetveiligheid en privacy. Daarnaast biedt VPN tal van andere voordelen zoals bijvoorbeeld het bekijken van buitenlandse streamingsdiensten. Verschillende streamingdiensten zijn niet beschikbaar in Nederland en/of hebben een ander, vaak minder uitgebreid, aanbod in Nederland. Door verbinding te maken met een buitenlandse server is het vaak mogelijk deze geo-blokkades te omzeilen.

Ook ProtonVPN heeft hier een oplossing voor en deze is inbegrepen bij het premium pakket. Mocht jij ProtonVPN ook willen gebruiken om buitenlandse Netflix te kijken dan is het advies om dus een premium abonnement af te sluiten. Lees ook mijn artikel over buitenlandse Netflix kijken met VPN.

Overige functies en toepassingen van ProtonVPN

ProtonVPN heeft een aantal interessante functies die ik hieronder graag uitlicht.

SecureCore Servers

Mocht je extra goed beschermt willen zijn dan is het mogelijk om gebruik te maken van Secure Core servers. Met Secure Core servers maak je via een andere server verbinding met je VPN server. Stel je kiest voor de Nederlandse verbinding middels SecureCore dan maakt je VPN eerst verbinding met een Ijslandse verbinding en vervolgens met de Nederlandse. Hierdoor ben je nog moeilijker online te volgen. SecureCore servers zijn beschikbaar bij het premium pakket van ProtonVPN.

Kill Switch

Wil jij ten alle tijden goed beschermt zijn dan is het mogelijk kill switch in te schakelen. Soms kan het gebeuren dat je verbinding met ProtonVPN weg valt. Met Kill Switch ingeschakeld wordt dan automatisch je internetverbinding verbroken tot je vpn verbinding weer hersteld is. Op deze manier is internetten zonder VPN dus onmogelijk. Dit is een interessante toepassing voor iemand die zo veilig mogelijk op internet wil.

Always On VPN

Always On is een aanvulling op kill switch. Always On zorgt ervoor dat wanneer jij je apparaat aanzet er automatisch verbinding gemaakt wordt met een vpn server. Mocht deze verbinding om wat voor een reden dan ook worden verbroken dan zal always on vpn zo snel mogelijk verbinding maken met een andere vpn server zodat jij op een veilige manier gebruik kan blijven maken van het internet.

Eindoordeel ProtonVPN

ProtonVPN is een professionele en goede VPN aanbieder. ProtonVPN is erg veilig en beschikt over een gebruiksvriendelijke interface. Ook is Proton vrij snel maar minder snel dan een aantal andere VPN aanbieders. Een ander nadeeltje is dat er geen live chat klantenservice beschikbaar is. De verschillende extra toepassingen en de unieke gratis versie die beschikbaar is maken ProtonVPN echter een volwaardige VPN aanbieder en uitermate geschikt voor iemand die nieuw is op het gebied van VPN.

Mogelijk ook interessant om verder te lezen…

Scroll naar boven
Scroll naar top